15. září 2006

Zruší UK manželskou kolej?

PRAHA Studenti pražské Univerzity Karlovy, kteří využívají služeb tzv. manželských kolejí, se v těchto dnech obracejí na své akademické senáty a děkany s peticí. Vyjadřují v ní obavy, že se kolejné bude neustále zvyšovat, až za mez, kdy ztratí svoji původní funkci, tedy podporu studentských rodin s dětmi. Mezi studenty se totiž proslýchá, že Koleje a Menzy UK se chystají veškerou kapacitu manželských kolejí zrušit a využívat do budoucna tuto budovu komerčně jako hostel.

„V posledních třech letech stouplo kolejné ze tří tisíc až na současných devět tisíc korun, což je již cena rovnající se takřka tržnímu nájmu srovnatelně velkého bytu“ píše se například v petici. Je třeba vzít v úvahu i fakt, že univerzita poskytuje studentům ubytovací stipendia ve výši 800 či 1200 Kč.

Navíc udělení tohoto stipendia není nijak jisté a i v případě, že jej pobírají oba studující manželé, převyšuje výsledné kolejné stále ještě výrazně částku 6000 korun.

„Chceme, aby se někdo touto situací, která skutečně ohrožuje mladé studenty, většinou doktorandy, zabýval,“ řekl LN Roman Pazderník, koordinátor petice pro FSV UK.

Reakce UK na text "Zruší UK manželskou kolej" z LN, 15.9.2006

Opatření rektora UK




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.