23. října 2006

Na Malostranském náměstí byla slavnostně ukončena rekonstrukce vnitřních prostor MFF


Přečtěte si o historii budovy MFF UK: ZDE

O informatice na MFF UK: ZDE

Matematicko-fyzikální fakulta modernizovala své prostory


Průběh rekonstrukce vnitřních prostor budovy Matematicko-fyzikální fakulty na Malostranském náměstí

Matematicko-fyzikální fakulta usilovala o rekonstrukci budovy na Malostranském náměstí v podstatě od začátku šedesátých let minulého století, kdy budovu dostala k užívání. Tato snaha byla neustále odkládána z důvodů nedostatku finančních prostředků, ale i komplikací, které plynuly ze  sdílení této budovy s Ministerstvem spravedlnosti ČSSR, které zde v celém 1. patře mělo umístěno archiv a spisovnu Městského soudu v Praze. Vedení fakulty proto hlavně po roce 1989, kdy se stav budovy ukazoval stále více a více katastrofální, vyvíjelo tlak na řešení tohoto problému, který vedl v roce 1998 k vypracování, podání a schválení investičního záměru na tuto akci. Tento záměr, který vycházel ze studie objektu z roku 1996 a z plánu časového rozvržení na dobu pěti let, byl ministerstvem školství téhož roku, tj. 1998 schválen. V tomto roce proběhlo také veřejnoprávní projednání této akce, které vedlo k získání stavebního povolení. V této fázi se také podařilo po dohodě obou rezortů - školství a spravedlnosti - přemístit archiv a spisovnu a fakticky tak budovu připravit pro celkovou rekonstrukci a budoucí potřeby fakulty.

Pro různé věcné i administrativní komplikace se stavbu podařilo zahájit až v posledním čtvrtletí roku 2001. Generálním dodavatelem byla vybrána stavební firma Konstruktiva Konsit, a. s.  Rekonstrukce, kterou se nakonec podařilo uskutečnit v plánovaném termínu, prošla několika peripetiemi z nichž nejvážnější se ukázala situace v letech 2002 a 2003, kdy fakulta byla nucena reagovat na nové podmínky, které přinesl popovodňový stav. Budova na Malostranském náměstí nebyla samozřejmě sice povodní přímo zasažena, ale další dva objekty fakulty v Troji a Karlíně ano, a to velmi podstatně. Došlo tedy k rozhodnutí některé provozy (počítačové laboratoře, knihovna a depozitář, stravovací zařízení a studentský klub) trvale přesunout na Malou Stranu a příslušně upravit projekt a stavební povolení. Další pro stavbu nečekané komplikace se objevily v souvislosti s archeologickými a restaurátorskými nálezy, především s objevením Rotundy sv. Václava, což je svého druhu naprostý unikát.

Přes tyto komplikace byla rekonstrukce v celkovém finančním objemu 375 mil. Kč úspěšně završena kolaudací v září letošního roku. K cílovému stavu chybí pouze dodávka akustických varhan, které budou využity hlavně k slavnostním promocím studentů celé Univerzity na bakalářském stupni a dořešení využití zmíněné Rotundy sv. Václava.

Závěrem lze říci, že šlo o velice stavebně, organizačně, časově i památkově složitou a náročnou akci, která probíhala za provozu fakulty a znamenala pro ni nemalou provozní a organizační zátěž. Matematicko-fyzikální fakulta tak získala v citlivě rekonstruovaném historickém objektu moderní prostory, které budou v převážné míře využity jako posluchárny, počítačové laboratoře či pracovny, ale vytvoří i vhodné zázemí pro její reprezentativní a společenskou část. Prostory refektáře budou sloužit potřebám celé Univerzity Karlovy pro konání bakalářských promocí na všech jejích fakultách, na jejichž konání už nestačí kapacity Karolina. Nevyužitá kapacita bude sloužit hlavně konferenčním a uměleckým účelům. Podstatným přínosem rekonstrukce bylo i vybudování moderní knihovny včetně depozitáře pro celou fakultu. Obecně lze říci, že po Karolinu získá fakulta i celá Univerzita další společensky důstojný objekt v historické části města.

Petr Karas, tajemník fakulty




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.