23. října 2006

Sportovní týden pohybových aktivit zdravotně postižených na Šumavě


Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK zorganizovalo a zajistilo na přelomu srpna a září tohoto roku avizovaný kurs sportů v přírodě zdravotně postižených. Kurs se konal na Lipně u Nové Pece v zařízení o.s. Přátelé dětí ve spolupráci s o.s. CEPOA ZP.Věnovali jsme se hlavně cyklistice,kanoistice a jachtingu.

Kursu se zúčastnili tři vozíčkáři,jedna nevidomá, jeden s podkolenní amputací a 10 instruktorů a doprovodů.Kurzu se také zúčastnil Jan Potměšil s rodinou.Jan je stále velkým sportovcem, na handbiku dokázal ujíždět 35 kilometrovou rychlostí a na kanoi bezpečně splul s rodinou ze Soumarského mostu až do Nové Pece.

K dispozici jsme měli dva adaptéry k vozíku – na cyklistiku,jeden handbike,jedno dvojkolo pro nevidomé a kola pro doprovody. Na kanoistiku speciální kanoe se sedačkou pro vozíčkáře, kanoe a kajaky pro ostatní a oplachtěný katamaran pro začínající zdravotně postižené jachtaře.

Počasí nám v prvních dnech příliš nepřálo,každý den pršelo.Naštěstí se vždy odpoledne počasí umoudřilo,přestalo pršet a dokonce vysvitlo slunce.Nejkrásněji bylo při sobotním závěrečném sjezdu Vltavy.

Cyklistika – Šumava je v této oblasti k cyklistům velmi shovívavá,terény jsou pozvolné s krásnými výhledy.Absolvovali jsme vyjížďky podél Schwarzenbergského kanálu,který umožňuje postiženým cyklistům absolvovat až 30-ti km vyjížďku s malým výškovým převýšením.Přesto byla naše trasa pro všechny velmi náročná, doprovázející museli vozíčkáře často tlačit nebo táhnout na gumovém laně.

Kanoistika – velkou výhodou je umístění loděnice přímo u přehrady Lipno.K dispozici jsme měli stabilní  kanoe a kajaky.První instruktážní plavba v okolí našeho tábora byla asi dvouhodinová a všichni se naučili základy ovládání lodě.Každý postižený měl k dispozici jednoho instruktora.Naopak poslední plavba byla celodenní a všichni zvládli nástrahy Horní Vltavy bez problémů.

Jachting – vrcholem našeho sportování byly plavby při silném „šumavském“ větru. Kormidlování katamaranu zvládnul po instruktážní lekci jednonohý Petr Šírlo celkem bez problémů a jízdu si evidentně užíval.Daleko větším překvapením bylo,že kormidlovat dokázal i kvadruplegik David Svoboda čerstvý absolvent Právnické fakulty UK.

Závěrečné dny bylo krásné počasí a celý sportovní týden na Šumavě se všem postiženým i doprovodům skutečně líbil.Slíbili jsme si,že se za rok v krásné šumavské přírodě zase sejdeme.

Vedoucí akce : dr.Jan Hruša




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.