30. října 2006

Filozofická fakulta UK iniciovala užší mezinárodní spolupráci

Ve dnech 19. – 22. října 2006 se uskutečnilo v Lublani setkání děkanů čtyř filozofických fakult – lublaňské, pražské, krakovské a bratislavské. Na rozdíl od mnoha oficiálních setkání mělo toto jednání na programu zcela konkrétní body směrující k posílení vzájemných vztahů. Jakkoliv totiž existují bilaterální smlouvy mezi jednotlivými fakultami, popř. univerzitami, jakkoliv pak spolupráce na mnoha místech má již své konkrétní podoby, všichni zúčastnění cítili nutnost zastřešení těchto dosavadních vztahů a vytvoření podmínek pro novou kvalitu stávající spolupráce. Jednání se uskutečnilo z iniciativy ředitele Ústavu slavistických a východoevropských studií na FF UK v Praze doc. Rudolfa Chmela a jeho „akademickou“ součástí byla i jeho přednáška na téma nacionalismu a jeho kořenů.

Jednání se soustředila na definici nových směrů spolupráce a jeho výsledky byly zachyceny v protokolu, které na závěr zástupci všech fakult potvrdili svými podpisy. Kromě tradičních forem spolupráce, které chceme ještě zintenzívnit (výměny studentů či pedagogů), jsme se zaměřili na pojmenování dalších oblastí, které skýtají možnosti obohacující spolupráce. Šlo především o posílení ve vědeckovýzkumné činnosti a na ní návazné ediční spolupráci. Zároveň bychom v některých oborech chtěli do budoucna směrovat ke společným studijním programům (join degree). Fakulty se dohodly na pravidelných setkáních, přičemž následující se odehraje v březnu roku 2007 v Bratislavě a následovat bude na podzim 2007 Praha. Na bratislavském setkání bychom měli jednat již o konkrétních vytipovaných oblastech spolupráce, přičemž každý z fakult zmapuje tyto možnosti do konce ledna 2007 a následně se o těchto možnostech budeme vzájemné informovat, sdělil děkan FF UK PhDr. Michal Stehlík Ph.D. Již nyní je možné definovat, že spolupráce se otevírá nejen ve slavistických oborech, ale zájem partnerů je i o oblasti translatologie, etnologie či filozofie. Ze strany pražské fakulty zazněla na setkání idea vytvoření společného informačního prostředí speciální webovou aplikací, kterou se pokusíme do příštího setkání navrhnout.

Lublaňské setkání bylo skutečně přínosnou pracovní schůzkou vedení čtyř filozofických fakult, které se potýkají s velmi podobnými problémy a v mnoha oblastech tak představuje vzájemná spolupráce nejen další rozvoj, ale především pomoc při hledání řešení analogických problémů.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.