31. října 2006

Zemřel Prof. MUDr. et RNDr. h.c. Emanuel Vlček, DrSc.

Univerzita Karlova v Praze – 1. lékařská fakulta

s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 24.10.2006

zemřel nečekaně ve věku 81 let

Prof. MUDr. et RNDr. h.c.

Emanuel Vlček, DrSc.

Prof. MUDr. et RNDr. h.c. Emanuel Vlček, DrSc. narozený 1. března 1925 v Rožmitále pod Třemšínem patřil do generace postižené událostmi 2. světové války. Prošel totálním nasazením  a poté pracoval jako laborant v Ústavu soudního lékařství UK v Praze. Za účast a zranění v Pražském povstání mu byl propůjčen Čs. válečný kříž 1939. Po válce studoval současně na lékařské a přírodovědecké fakultě UK v Praze a zároveň byl pomocná vědecká síla na soudním lékařství. Po promoci a vojenské službě (lékař, chirurg) pracoval v letech 1951 – 57 v Archeologickém ústavu SAV v Nitře. Od r. 1957 do r. 1967 působil v Archeologickém ústavu ČSAV v Praze. V r. 1967 přešel do Národního muzea v Praze, kde založil antropologické oddělení. Přednášel antropologii na univerzitě J.A. Komenského v Bratislavě a paleontologii člověka na Přírodovědecké fakultě v Praze. V r. 1974 byl habilitován z antropologie na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. Profesorem anatomie na 1. lékařské fakultě UK v Praze se stal v r. 1990, kde na Anatomickém ústavu přednášel kapitoly o vývoji člověka. V r. 1993 mu Univerzita P.J. Šafárika v Košicích udělila čestný doktorát přírodních věd. 

Vědecký profil prof. Vlčka se utvářel za jeho cesty k vědě, která vedla přes studium medicíny, studium antropologie, soudní lékařství, chirurgii a praxi v archeologických ústavech. Tím získal multidisciplinární pohled na předmět svého výzkumu. Ten se projevil zejména v jeho paleoantropologických pracích a v antropologicko-lékařských výzkumech pozůstatků historických osobností. Prof. Vlček publikoval přes 500 vědeckých sdělení z toho 140 odborných studií, 53 knih a monografií, celou řadu vědeckých zpráv a populárních statí.

Vědecké dílo prof. Vlčka lze rozdělit do několika okruhů. Jeho prvořadým zájmem byla paleoantropologie. Studoval předchůdce dnešního člověka od forem Homo erectus až po fosilní formy Homo sapiens. Pro kvalitu svých výzkumů byl zván ke spolupráci na vzácném paleoantropologickém materiálu na četná pracoviště v cizině. Věnoval se i antropologii současných populací a popsal skupinu Chalchů v Mongolsku. Veřejnosti jsou nejvíce známy jeho výzkumy tělesných vlastností historických osobností českých dějin, zejména královských dynastií a význačných osobností dějin a kultury minulých dob. Těmito pracemi založil prof. Vlček novou pomocnou vědu historickou, která vypovídá o historických osobnostech objektivními přírodovědnými a medicínskými fakty nezávislými na subjektivní výpovědi psaných pramenů. Vedle těchto hlavních okruhů zájmu se prof. Vlček věnoval celé řadě témat antropologických, anatomických a komparativně embryologických.

V prof. Vlčkovi ztrácí 1. lékařská fakulta a česká i světová věda mimořádnou a výraznou osobnost, jejíž jedinečnost nelze nahradit.

Poslední rozloučení se koná

ve středu 1. listopadu 2006 v 11.15 hodin

v obřadní síni krematoria v Praze-Motole

Univerzita Karlova v Praze - 1. lékařská fakulta

121 08 Praha 2, Kateřinská 32






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.