3. listopadu 2006

FSV hledá nové insignie

Všem příslušníkům akademické obce

Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Vážené kolegyně a kolegové!

Již od 14. století byly viditelným znakem právní a stavovské samostatnosti (resp. autonomie) pražské univerzity a jejích příslušníků  tzv. insignie. Sestávaly z odznaků, vyjadřujících navenek pravomoc a odpovědnost hodnostářů univerzity (sceptra – žezla, řetězy důstojenství - katény) či potvrzujících  právoplatnost úředních rozhodnutí univerzity a vydávaných listin (pečeti resp. pečetidla), a ze specifického oděvu (epomis rektora, kleriky děkanů fakult a později taláry, jejichž barevnost odpovídala vnitřní univerzitní hierarchii).  Insignie, z nichž některé pocházejí již z doby založení naší Alma mater,  se dnes právem stávají  symbolem  „corporate identity“ svého druhu.

Fakulta sociálních věd (FSV) dosud  nemá vlastní insignie a při promocích používá žezlo fakulty filozofické. Je přirozené, že v souvislosti s 15. výročím založení FSV se objevilo přání vyjádřit sounáležitost naší fakulty s univerzitou rovněž  touto symbolickou formou.

Do konkrétní podoby insignií FSV UK (z hlediska aktuální potřeby především žezla fakulty resp. i  katény a medaile děkana) a případně i fakultního loga by se mělo promítnout organické spojení nových vědních disciplín se staroslavným učením.

Nalézt symbol společný všem institutům FSV UK není právě snadné, protože rejstřík na ní zastoupených institutů a oborů je velmi široký a samo integrativní označení „sociální vědy“ není a nemůže být zcela jednoznačné. Je třeba dohodnout se na motivu, který by tuto oborovou škálu symbolizoval a zároveň nepůsobil ani příliš antikvovaným dojmem, ani příliš „módně“ a tudíž efemérně.

Děkan FSV UK a akademický senát fakulty proto vyzývají  akademickou obec k diskusi na toto téma. Vaše podněty pro  ideový návrh fakultního žezla (příp. i loga fakulty), jež se stane základem pro vypsání výtvarné soutěže, zasílejte do 31. ledna 2007 na adresu:

, případně obyčejnou poštou na děkanát fakulty:

Univerzita Karlova - Fakulta sociálních věd

Smetanovo nábřeží 995/6

110 01

Praha 1


PhDr. Miroslav Kunštát, Ph.D., v.r.

proděkan pro public relations

(z pověření AS a děkana UK-FSV)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.