7. listopadu 2006

Univerzita se účastní tvorby jazykových kurzů pro mobilní telefony, iPody a kapesní počítače

Univerzita Karlova v Praze byla vybrána k účasti na prestižním vzdělávacím projektu Evropské unie, jehož cílem je vytvoření jazykových kurzů a jejich užití pomocí moderních mobilních technologií jako jsou mobilní telefony, iPody a kapesní počítače PDA. Na projektu s názvem EUROPODIANS bude spolupracovat celkem 11 evropských univerzit (ze Španělska, Dánska, Litevska, Lotyšska, Estonska, Polska, Slovenska, Maďarska, Malty, Turecka a ČR). Tento tříletý projekt bude financován programem EU Socrates Lingua 2.

Socrates je vzdělávací program Evropské unie, kterého se v současnosti účastní kolem třiceti evropských zemí. Jeho hlavním cílem je podpora celoživotního vzdělávání, usnadnění přístupu ke vzdělání pro široké vrstvy obyvatel a pomoc při získávání mezinárodně uznávaných kvalifikací.

Hlavní koordinátor projektu Dr. Javier Díaz Vera z Universidad de Castilla La Mancha ve Španělsku o projektu EUROPODIANS říká: „Náš projekt je krokem kupředu ve vývoji multimediálních pomůcek pro studium jedenácti moderních evropských jazyků, které jsou určeny zejména uživatelům mobilních médií.  V současné době, kdy lidé stále více cestují do zahraničí  za prací i za poznáním, jsme připraveni vytvořit a publikovat sadu interaktivních, přenosných a obměnitelných výukových materiálů pro mobilní přehrávače.“

Výukové materiály a celé kurzy, které budou hlavním výstupem projektu EUROPODIANS, budou maximálně interaktivní  a budou koncipovány tak, aby je bylo možné přehrávat na nejrůznějších moderních zařízeních jako jsou iPody, PDA a mobilní telefony. Velmi důležité je též to, že tyto kurzy bude  možné stahovat přímo z internetu. Irská IT společnost Enovation, dvanáctý partner projektu, bude zajišťovat internetovou platformu. Výukové materiály pro jednotlivé jazyky zúčastněných zemí  budou připravovány univerzitami, které se na projektu podílejí. V této přípravě se počítá i se spoluprací ze strany univerzitních studentů.

Kurzy jsou určené pro široké spektrum uživatelů, od těch, co se jazyk nikdy neučili, až po ty, kteří si dříve nabyté jazykové dovednosti potřebují obnovit.

Karlova univerzita je zastoupena Katedrou anglického jazyka a literatury Pedagogické fakulty a Ústavem odborné a jazykové přípravy.


Mgr.M.Bojarová, koordinátorka projektu za UK Praha





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.