9. listopadu 2006

Univerzitě byl darován knižní unikát Andrese Bella

8. listopadu byl ve Vlasteneckém sále Carolina předán Univerzitě Karlově knižní dar kompletního díla venezuelského učence Andrese Bella. Jeho souborné dílo bylo vydáno v roce 1981 u příležitosti 200. výročí narození. Slavnostní ceremoniál vedl Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., prorektor pro zahraniční styky a mobilitu.

„Účelem tohoto daru je vzdát poctu památce Andrese Bella, a je nám velikou ctí, že 26 svazků souborného díla se nyní bude nacházet právě na Karlovo univerzitě. Doufám, že toto dílo budou moci studenti maximálně využívat a budou moci poznat různorodost kultury a hodnotu tak příkladných vzorů, jako je Andrés Bello,“ řekla María José Báez Loreto, diplomatická zástupkyně Venezuelské republiky.

Dílo je výsledkem dlouhého výzkumu, který probíhal v letech 1948 – 1985 a spolupracovali na něm autoři z různých částí světa.

„Věřím, že si knih budou studenti považovat a ocení je hispanisté a iberoameristé. Jde o obdivuhodné dílo velmi univerzální osobnosti, který působil v kulturní i vědecké sféře a také bojoval za svobodu svého národa,“ uvedla Doc. PhDr. Olga Lomová, CSc., proděkanka pro zahraniční styky z FF UK.

Andrés Bello (1781 – 1865) patří k nejvýznamnějším venezuelským a latinskoamerickým osobnostem. Tento humanista působil jako básník, zákonodárce, filozof, učitel, kritik a filolog. „Tyto vzácné svazky budou uloženy nejen pro studenty a naše spolupracovníky, ale budou k dispozici všem, kteří se o iberoamerickou kulturu zajímají,“ dodal Prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc. ze Střediska ibero-amerických studií, kam  knihy ve španělštině budou uloženy.


Lucie Horáčková, autorka je spolupracovnicí iFora




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.