30. listopadu 2006

Studenti Přírodovědecké fakulty objevili pramen léčivé vody

Studenti Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy objevili v lesích poblíž Vojnova Městce na Vysočině pramen léčivé vody. Studánka, z níž minerální voda vyvěrá, je v okolí známá, nikdo však nevěděl o její léčivé síle.

Tajemství stovky let starého pramene objevili studenti náhodou, když naměřili vodu s aktivitou radonu 3,45 kBq/l. Podle Lázeňského zákona jsou za minerální radioaktivní vody pokládány už ty od 1,5 kBq/l. „Byla to určitě velká náhoda. Studánka byla objevná při prvním měření v této lokalitě,“ uvedl pro TV Prima Viktor Goliáš z Ústavu geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Studánka byla pojmenována po studentce PřF UK Juditě, která její léčivé účinky objevila. Léčivých radioaktivních vod se využívá v mnoha lázeňských zařízení po celém světě, podobnou vodu mají u nás Jáchymovské lázně. Vydatnost zdejšího pramene však na lázně nestačí. „Ale případné využití studánky k propagaci obce a turistiky určitě zvážíme,“ uvedl starosta Vojnova Městce Josef Macek.

Radioaktivní voda je jen těžko přenositelná pro vzdálené použití v důsledku intenzivního úniku radonu a rychlé ztráty její aktivity. „Ideální je vypít vodu na místě. Lidé ale mohou použít odběr jako náhradní řešení pro nepohyblivé pacienty. Je ale dobré vědět, že pro přepravu jsou zcela nevhodné PET lahve,“ upozornil Viktor Goliáš.

Nejcennější silou pramene je analgetický účinek – tedy omezení bolestivosti. První efekt se při pravidelném užívání minerální radioaktivní vody obvykle dostaví po čtrnácti dnech, plný účinek až po měsíci. „Dobré je použít některé typy pivních láhví s patentním uzávěrem či větší skleněné nádoby s pryžovou zátkou. Vodu doporučují nalévat po stěně nádoby a uzavírat pokud možno bez vzduchové bubliny,“ dodává pracovník Ústavu geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů Přírodovědecké fakulty.


Barbora Kabátová

Foto: ilustrační





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.