10. ledna 2007

Osobnosti UK: prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

Profesor MUDr. Jan Starý, DrSc. se narodil 18.5. 1952. Vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze.

V kandidátské a doktorské disertační práci a habilitační práci se zaměřil na problematiku diagnostiky a léčby dětské leukemie a transplantace kostní dřeně. V roce 1976 začal pracovat na II. dětské klinice Fakultní nemocnice Motol. Vzestup úrovně poskytované péče a pevné vazby na specializované laboratoře jsou také jeho zásluhou. Dětské hematologii se věnuje od roku 1981 a od roku 1988 stojí v čele Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a FN Motol v Praze.

Profesor Jan Starý zastává mnoho funkcí: je členem Mezinárodní společnosti pro dětskou onkologii SIOP, členem evropské pracovní skupiny pro diagnostiku a léčbu myelodysplastického syndromu u dětí EWOG-MDS (European Working Group of Myelodysplastic Syndrome in Childhood), předsedou Pracovní skupiny pro dětskou hematologii České republiky,vědeckým sekretářem České hematologické společnosti České lékařské společnosti, dále členem mezinárodní pracovní skupiny pro diagnostiku a léčbu dětské leukémie I-BFM-SG a členem vědecké rady UK 2.LF.

Absolvoval řadu zahraničních studijních pobytů v západoevropských zemích i v USA. Byl odpovědným řešitelem pěti grantových projektů Interní grantové agentury Ministerstva zdravotnictví.

Publikoval přes sto prací v oboru dětské  hematologie a jeho články jsou citovány vědci v nejprestižnějších časopisech. V roce 2002 se stal jedním z autorů mezinárodního léčebného protokolu pro léčbu dětských akutních lymfoblastických leukemií nazvaného Acute Lymphoblastic Leukemia Inter-Continental 2002. Současně se stal předsedou řídicího výboru stejnojmenné léčebné studie. Název protokolu vyjadřuje jeho rozšíření: je dnes používán v zemích tří světadílů (např. Polsko, Maďarsko, Izrael, Turecko, Hong-Kong, Chile, Argentina, Uruguay atd.). Další země jako Rusko, Ukrajina, Kuba nebo Írán se díky přidruženému členství v této léčebné studii dozvídají o moderní léčbě dětských leukémií.

V listopadu minulého roku  předala ministryně školství Miroslava Kopicová MUDr. Starému "Cenu ministryně za výzkum v roce 2006". Je mezinárodně uznávanou vědeckou osobností, která udává směr dalšímu vývoji v oboru dětské hematologie.


Lucie Horáčková, autorka je spolupracovnicí iFora




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.