27. února 2007

LF v Plzni otevřela novou učebnu

Se započetím letního semestru 2006/7 byla na LF UK v Plzni uvedena do provozu nová učebna. Jde o učebnu vybavenou 14 výukovými dentálními simulátory. Tyto simulátory ("fantomy")představují technologickou špičku v oblasti výuky budoucích zubních lékařů. Nová technologie umožňuje nácvik základních manuálních praktik z oblasti konzervační stomatologie (výplně, endodoncie), protetiky (preparace, otiskování), parodontologie a chirurgie (extrakce, anestezie). Pro nácvik zobrazovacích rentgenových technik je učebna vybavena i fantomem a radioviziografickým systémem.

Učebna je koncepčně pojata zcela netradičním způsobem. Jednotlivá pracovní místa posluchačů jsou uspořádána do půlkruhu s orientací na centrální demonstrační pracoviště vyučujícího asistenta. Ten má k dispozici nejmodernější audiovizuální techniku s vícenásobným kamerovým systémem. Demonstrace jsou pak přenášeny na velkoplošný LCD panel s dokonalou přesností a přehledností.

Pracoviště preklinické výuky zubního lékařství na Lékařské fakulutě v Plzni tak od letošního roku disponuje  již celkem 28 simulačními jednotkami.

Využití dentálních simulátorů umožňuje  realizovat preklinickou, ale z části i klinickou  výuku nezávisle na reálném pacientu a zdravotnickém provozu. Rytmus výuky a její intenzitu, stejně jako její časový rozsah tak lze zcela podřídit individuálním potřebám každého jednotlivého posluchače. Učebna byla vybudována z prostředků FRVŠ nákladem zhruba 7 mil.Kč.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.