2. března 2007

Univerzita Karlova ocení čestným doktorátem virologa De Clercqa

Praha 1. března (ČTK) - Univerzita Karlova udělí čestný doktorát profesoru Katolické univerzity v belgickém Leuvenu, virologovi Erikovi De Clercqovi. Oznámilo to dnes tiskové oddělení univerzity. De Clercqa, který spolupracuje s českým objevitelem léčiv Antonínem Holým, už před necelými deseti lety ocenila Akademie věd ČR za zásluhy v oboru lékařských a biologických věd Čestnou medailí Jana Evangelisty Purkyně.

Největším úspěchem spolupráce obou vědců byl objev účinků látek, které působí protinádorově a protivirově. Na jejich základě vznikly tři léky, z nichž jeden pod názvem Vistide používají Američané k léčení osob s rozvinutým onemocněním AIDS.

Ve světě je k léčbě AIDS používáno jedenáct preparátů. Pacientům se podává pětkrát denně kombinace tří léků, které však mají vedlejší účinky. Výhodou preparátů z české vědecké dílny je jejich dlouhodobý účinek a nitrožilní aplikace jednou za čtrnáct dní. Léky jsou s úspěchem používány i při žloutence a rakovině.

Šestašedesátiletý De Clercq je nositelem mnoha čestných cen a zakladatelem a prvním prezidentem Mezinárodní společnosti pro protivirový výzkum. Napsal stovky vědeckých prací.

vh mkv




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.