4. dubna 2007

Sjezdové lyžování nevidomých

Těžce zrakově postižení studenti naší univerzity mohou prožívat radosti při sjezdovém lyžování spolu se zdravými.

Specializačního kurzu studentů FTVS /Studijní obor Tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených/ se zúčastnila těžce zrakově postižená studentka FSV Kateřina Matysková. /pouze 3% zraku/

Lyžařský kurz se konal v Itálii v lyžařském středisku Paganella ve dnech 17.-24.3.2007 ve spolupráci s Centem sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK.

Specifické znalosti a dovednosti potřené k trasování při sjezdovém lyžování zrakově postižených  nacvičovali studenti dva roky na povinných lyžařských kurzech FTVS .

Ve 4. ročníku mají studenti možnost si  vyzkoušet svoje znalosti a dovednosti na specializačním kurzu.  

Sjezdové lyžování je ryze individuální sport.U zrakově postižených tomu je jinak.Potřebují traséra,kterému důvěřují,na kterého se mohou  spolehnout a který je povede bezpečně po sjezdové trati.

Pro zrakově postiženého musí trasér vybrat vhodnou sjezdovou trať s malou četností ostatních lyžařů s ohledem na vhodný sklon svahu a stav sněhové pokrývky.

Obtížnost lyžování s takto handicapovanými lyžaři je v zajištění kvalitních instruktorů a trasérů, kteří dodrží všechna bezpečnostní pravidla.

Na sjezdových tratích nemáme nástrahy pouze terénní, neméně nebezpeční jsou i ostatní lyžaři. V minulosti se nám stávalo,že byl zrakově postižený sražen jiným lyžařem přijíždějícím zezadu.

Pro sjezdové lyžování zrakově postižených jsme proto vytvořili metodický postup a organizaci vedení při jízdě.Skupinu tvoří trasér - vodič,který vybírá stopu jízdy, volí rytmus oblouků a rychlost.Postiženého vede mluveným slovem zesíleným případně amplionem.Za postiženým jede doprovod,který tvoří dva lyžaři chránící postiženého zezadu před ostatními lyžaři.Všichni musí mít speciální žluté vesty označující postiženého i doprovod.

Odpověď na otázku, proč asi touží téměř nevidomý člověk po sjíždění sjezdových tratí kdesi v Dolomitech jsme našli jednoznačně na našem kurzu.Kateřina je inteligentní ,pohybově nadaná mladá dáma toužící po sportování. Přestože studenty neznala, velmi rychle se s nimi seznámila.Kontakt s postiženým a získání jeho důvěry jsou pro úspěšný a bezpečný výcvik velmi důležitý

Odměnou všem studentům bylo nadšení Kateřiny ze sjezdového lyžování a neustále vyzařující pocit štěstí a sounáležitosti s celým týmem  studentů.

Navštívené lyžařské středisko Paganella je vzdálené 750 km od Prahy.Svahy jsou směřované na sever,takže poskytují kvalitní sníh i v jarním období.Sjezdové tratě jsou dostatečně široké s rozmanitým profilem.


Dr.Jan Hruša





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.