22. května 2007

Nová ediční řada FF UK: Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis

Dne 22. května od 16.00 se v prostorech Karolina uskutečnila prezentace prvních dvou svazků reprezentativní ediční řady Filozofické fakulty UK „Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis“. Nad akcí převzal záštitu prorektor pro akademické hodnosti Univerzity Karlovy v Praze profesor PhDr. Mojmír Horyna.

Tematicky jsou oba svazky z oboru dějiny umění. První svazek „Inspirations Francaises“ je sborníkem příspěvků z mezinárodní konference při příležitosti České sezóny ve Francii v roce 2002. Druhý svazek představuje výjimečnou disertační práci Mgr. Aleše Mudry „Kapitoly k počátkům řezbářské tradice ve střední Evropě“.

Filozofická fakulta se profiluje jako velmi silné a výkonné vědecké pracoviště výrazně začleněné do sítě mezinárodních vazeb. Obraz o mimořádném počtu rozličných oborů pěstovaných na Filozofické fakultě UK, o velkém potenciálu fakulty, jejích ústavů a na nich působících osobností chce podat nově otevíraná celofakultní ediční řada Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis.  Tato ediční řada navazuje na tradici ediční reprezentace fakulty z doby před rokem 1939. Programové řízení této nově otevírané edice je svěřeno redakční radě složené z významných osobností Filozofické fakulty. Úkolem tohoto vydavatelského projektu je podat svědectví o badatelské práci fakulty jak uvnitř České republiky, tak i v zahraničí. Proto se předpokládá, že co největší počet svazků bude tištěn v cizích jazycích. Do programu budou zařazovány monografické práce výrazných badatelských osobností fakulty, jubilejní sborníky podávající svědectví o jednotlivých osobnostech fakulty a příslušných vědních a studijních oborech pěstovaných na fakultě, sborníky z významných mezinárodních konferencí, výstupy z důležitých vědecko-výzkumných programů, habilitační práce a vynikající doktorské disertace. Předpokládáme, že tato základní řada se stane páteří publikační činnosti fakulty a že následně k ní budou jako samostatné odnože připojovány i další ediční projekty.

První dva svazky vyšly péčí Nakladatelství Tomáše Halamy.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.