18. června 2007

K osmdesátým narozeninám prof. MUDr. Jiřího Duchoně, DrSc.


K osmdesátým narozeninám prof. MUDr. Jiřího Duchoně, DrSc.




B. Matouš


Ústav biochemie a experimentální onkologie


Univerzity Karlovy, 1. lékařské fakulty






Dne 27. července 2007 uplyne osmdesát let od narození předního českého biochemika a dlouholetého pracovníka Univerzity Karlovy prof. MUDr. Jiřího Duchoně, DrSc. Pan profesor spojil celý svůj profesní život s 1. lékařskou fakultou. Již během studia pracoval na II. Ústavu lékařské chemie pod vedením akademika Hamsíka, a po promoci, v roce 1952, se  stal asistentem a žákem prof. MUDr. Felixe Richtera, DrSc. Na ústavu setrval až do svého odchodu do důchodu v roce 1995. Na ústavu také  v roce 1962 obhájil svoji kandidátskou disertaci, v roce 1964 habilitoval a v roce 1992 obhájil svoji doktorskou disertační práci. Posléze, v roce 1993 byl jmenován profesorem lékařské chemie a biochemie. Od roku l970 až do roku 1995, tedy celých 25 let, byl přednostou ústavu. Profesor Duchoň se během celé této doby věnoval studiu biochemie maligního melanomu a to nejen na ústavu, ale i během ročního studijního pobytu na Harvardově univerzitě v USA v letech 1967 – 1968. Z uvedené problematiky publikoval buď sám, nebo se svými spolupracovníky, celou řadu plnohodnotných experimentálních sdělení. Byl zakládajícím členem International Pigment Cell Society a European Society for Pigment Cell Research. V roce 1981 byl organizátorem a předsedajícím evropského workshopu o melaninové pigmentaci v Praze. V roce 1998 byl na sjezdu European Society for Pigment Cell Research v Praze jmenován jejím čestným členem. Stejně bohatá byla jeho činnost pedagogická, nejen jako přednášejícího a zkoušejícího, ale i autora nesčetných skript, učebnic a výukových pomůcek. Jistě mnoho lékařek a lékařů na něho vzpomíná jako na výborného přednášejícího s širokým rozhledem po všech přírodních vědách a spravedlivého examinátora.


Pan profesor je stále činný, je emeritním profesorem Univerzity Karlovy, aktivním členem vědecké rady 1. lékařské fakulty, členem prestižního The Harvard Club of Prague.  


K letošnímu jubileu Vám, vážený pane profesore, přeji jménem všech vašich spolupracovníků hodně zdraví, dobré mysli a radosti při realizaci Vašich nesčetných „koníčků“. Přeji Vám i nám, abychom se ještě dlouho mohli těšit z Vašich návštěv na ústavu.


Ad multos annos!




Doc. MUDr. Bohuslav Matouš, CSc. Univerzita Karlova - 1. lékařská fakulta, Ústav biochemie a experimentální onkologie, U nemocnice 5, 12853 Praha 2.

e-mail: matuslav@lf1.cuni.cz





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.