17. září 2007

Prohlášení Předsednictva České konference rektorů

Předsednictvo České konference rektorů se dne 17. září 2007 setkalo s předsedou vlády ČR Mirkem Topolánkem. Předmětem jednání byla příprava státního rozpočtu pro oblast vysokých škol a situace v operačních programech EU. Předsednictvo oceňuje, že se jedná již o třetí schůzku s premiérem na tato témata od července 2007. Díky těmto jednáním se podařilo původní deficit ve financování vysokých škol snížit z 2.3 miliardy  Kč nejprve o 1.1 miliardy Kč. Na dnešní schůzce premiér informoval předsednictvo, že zajistil další 0.5 miliardy Kč výlučně ve prospěch VŠ. Předsednictvo si váží tohoto premiérova rozhodnutí, ale upozorňuje, že stále chybí 0.7 miliardy Kč pro pouhé zachování stávající úrovně financování VŠ. Pokud nebudou chybějící prostředky zajištěny, hrozí nebezpečí, že v příštích letech budou vysoké školy nuceny přijímat výrazně méně nových studentů a jejich konkurenceschopnost v evropském vzdělávacím a výzkumném prostoru bude ohrožena.

Tuto kritickou situaci prohlubuje velmi vážný stav přípravy operačních programů EU v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Předsednictvo konstatuje, že usnesení Rady pro výzkum a vývoj přijaté dne 14. září 2007 za účasti předsedy vlády plně odpovídá aktuální kritické situaci. Předsednictvo České konference rektorů vyjadřuje naději, že krizové řízení přípravy OP Výzkum a vývoj pro inovace zavedené usnesením Rady pro výzkum a vývoj zabrání pozastavení tohoto programu, které by způsobilo zmaření neopakovatelné příležitosti pro rozvoj české vědy a výzkumu. Česká konference rektorů nabízí předsedovi vlády ČR a Radě pro výzkum a vývoj nezbytnou součinnost k završení přípravy a vlastnímu zahájení operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Věříme, že vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy chápe vážnost situace ve vysokém školství a výzkumu a podnikne nezbytná organizační i rozpočtová opatření pro překonání současného kritického stavu.


Za Českou konferenci rektorů :

Prof. Ing Jan Hron, DrSc.                                                                       

rektor České zemědělské univerzity v Praze

předseda ČKR


Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D.

rektor Masarykovy univerzity

místopředseda ČKR  pro oblast tvůrčích činností


Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

rektor Univerzity Karlovy v Praze

místopředseda ČKR pro vnější záležitosti


Prof. Ing. Václav Havlíček, CSc.

rektor Českého vysokého učení technického v Praze

místopředseda ČKR pro záležitosti ekonomické a sociální


V Praze dne 17. září 2007




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.