17. září 2007

Na 1. lékařské fakultě proběhlo setkání "Collegium Gynaecologicum"

Dne 14. 9. 2007 navštívila Gynekologicko-porodnickou kliniku 1.LF UK a VFN skupina současných i bývalých přednostů německy hovořícíh univerzitních klinik z Německa, Rakouska a Švýcarska, sdružených v tzv. Collegium Gynaecologicum. Toto sdružení bylo založeno již v roce 1954 a zakládajícími členy byli dnes již legendární profesoři z německé jazykové oblasti. Prof. Peter Husslein, současný prezident sdružení, byl iniciátorem tohoto setkání s českými kolegy na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Apolinářské ulici. Proběhla zde řada přednášek jak zahraničních hostů, tak i našich lékařů a byla navázána a rozvinuta další spolupráce se zahraničními pracovišti.

„COLLEGIUM GYNAECOLOGICUM“ je sdružení německy hovořích přednostů Univerzitních klinik a větších neuniverzitních gynekologických pracovišť, které bylo založeno v roce 1954. Členství je omezeno na 12 aktivních členů. Členové, kteří opustí přednostenský post zůstávají ve sdružení nadále, ale bez hlasovacího práva. Zakládajícími členy byli např. Bickenbach, Kirchhoff, Anselmino, Limburg. Předseda se mění každé dva roky. Je obvyklé, že předseda pozve členy v prvním roce svého působení na vědecko-kulturní cestu do některé cizí země.

Prof. Peter Husslein, současný prezident, pozval členy na cestu po Čechách a Moravě. Vzhledem k českým kořenům jeho ženy Agnes to bylo jednoduché rozhodnutí. Vedle skvěle připraveného kulturního programu navštívilo Collegium významná pracoviště v Praze a Brně (UPMD Podolí, Gyn. por. kliniku 1.LF UK a VFN Apolinářská a Masarykův onkologický ústav).

Setkání na klinice v Apolinářské mělo velmi pracovní charakter. Jak hosté tak hostitelé přednesli přehledná sdělení, která představila pracoviště v Německu, Rakousku a Švýcarsku a výsledky a cíle kliniky 1.LF UK a VFN v Apolinářské ulici. Osobní setkání a otevřená a velmi konkrétní diskuse byla velkým přínosem.

Návštěva na nejvyšší úrovni otevřela možnosti další spolupráce a prohloubení odborných i osobních kontaktů.

prof. MUDr. Alois Martan, DrSc.

přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.