24. září 2007

Zemřel Milan Lukeš, teatrolog a bývalý ministr

Po těžké nemoci zemřel v noci na sobotu bývalý český ministr kultury a místopředseda vlády, divadelní kritik a teoretik Milan Lukeš. Bylo mu 73 let.

Špičkový teatrolog, historik a překladatel Lukeš působil téměř čtyřicet let na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde byl profesorem. V 60. letech řídil redakci časopisu Divadlo. V letech 1985 až 1989 vedl činohru pražského Národního divadla. Po listopadu 1989 byl nejprve členem české vlády, později mimo jiné předsedou Rady Národního divadla a Rady Mezinárodního divadelního festivalu v Plzni.

Milan Lukeš se narodil 14. prosince 1933. Jako překladatel se věnoval zejména starému i modernímu anglickému a americkému dramatu. Byl také autorem esejů a knih o Williamu Shakespearovi, alžbětinském divadle, Eugenu O’Neillovi a o teorii dramatu. Posledních jedenáct let pracoval jako redaktor časopisu Svět a divadlo, jehož šéfredaktor Karel Král o Lukešově smrti informoval.

„Jeho odchod je pro českou kulturu ztrátou tak velkou, že ji lze jen těžko pojmenovat,“ reagoval na zprávu ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Lukeš byl podle něho klíčovou osobou české teatrologie i divadla a jeho působení ve vedení činohry Národního divadla v polovině 80. let předznamenalo listopad 1989. „Byl nesmírně vzdělaný a inteligentní, jeho divadelní kritiky a eseje nemají v Čechách konkurenci. Já osobně jsem se od něj naučil mnoho,“ dodal Černý.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.