17. října 2007

Výstava: Po stopách portugalských mořeplavců

Velvyslanectví Portugalska uspořádalo výstavu fotografií Michaela Teaguea „Po stopách portugalských mořeplavců“. Na zahájení výstavy promluvil rektor univerzity prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., který zdůraznil, že pro tuto výstavu bychom těžko našli vhodnější místo, než právě výstavní prostory Karolina. Spolupráce Univerzity Karlovy z Portugalskou stranou se dá vysledovat již v minulosti, kdy mnoho významných osobností portugalské vědy úzce spolupracovalo s univerzitou. „Důkazem pokračující spolupráce je i pokrok, který zaznamenávají portugalská studia na UK“, řekl rektor. Zástupce portugalské ambasády poděkoval za to, že tato skromná, nicméně kvalitní výstava, může být umístěna na tak prestižním místě jako je budova Karolina.


Michael Teague

(1932-1999)

Michael Teague, novinář a fotograf s britskými kořeny, se narodil v Indii. Pobýval několik let v Brazílii, Portugalsku a usadil se v USA.

O portugalskou architekturu a historii se zajímal již od mládí. Prvotním podnětem byl studijní pobyt v Angole, kam se vydal záhy po ukončení studia na Oxfordu. Postupně procestoval téměř celý svět – ve stopách Vasca da Gamy se znovu vydal na mýtickou plavbu do Indie a fotoaparátem zaznamenával stopy portugalské přítomnosti v zemích od Brazílie po Japonsko. Během svého putování urazil více než 100 000 mil a s úžasem vnímal zvláštní kouzlo kostelů, pevností, hradů i prostých lidových staveb. Ve všech se zrcadlila jedna společná vlastnost – harmonické smíšení, téměř dokonalé snoubení evropské a africké kultury. Historik Michael Teague se proměnil ve fotografa a reportéra Michaela Teaguea a v objektivu svého fotoaparátu zachytil na cestách po Japonsku, Číně, Indii či Východním Timoru historicky i umělecky cenný materiál dokumentující portugalský kulturní odkaz ve světě.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.