2. listopadu 2007

Mezinárodní Konference mladých slavistů


Ve dnech 24. a 25. října 2007 se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy uskutečnil již třetí ročník mezinárodní Konference mladých slavistů, které se zúčastnilo 41 referentů z 12 zemí (Česko, Polsko, Ukrajina, Rusko, Litva, Srbsko, Německo, Chorvatsko, Slovensko, Maďarsko, Černá Hora, Rakousko). Organizační tým Konference mladých slavistů tvoří studenti a doktorandi Ústavu slavistických a východoevropských studií FF UK; v roce 2007 celý projekt zaštítil prof. Vladimír Svatoň. Konferenci zahájil proděkan pro vědu FF UK prof. Ivan Jakubec a ředitel ÚSVS FF UK doc. Rudolf Chmel; jménem organizátorů vystoupila Mgr. Hana Vaňková.


Posláním konference je poskytnout mladé generaci badatelů prostor pro prezentaci výsledků odborné činnosti a výměnu názorů. Akce je otevřená pro všechny studenty pregraduálního i postgraduálního studia a vědecké pracovníky do 35 let. O jejím ohlasu svědčí fakt, že hlavní organizátoři (Hana Vaňková, Marek Příhoda) vybírali z více než dvou set přihlášek. Konferenční jednání probíhalo v rámci sedmi tematických sekcí: Jazyková politika slovanského areálu; Evropa v zrcadle ruské kultury; Slovanské literatury mezi tradicí a nihilismem; České téma ve slovanských literaturách 19. a 20. století; Bilingvismus a diglosie u slovanských obyvatel Evropy; Role dialektů při utváření spisovných slovanských jazyků; Stereotypy v národním vědomí slovanských etnik. Jednacími jazyky byly všechny slovanské jazyky (zazněly příspěvky v češtině, chorvatštině, ruštině, polštině, ukrajinštině, srbštině, běloruštině, bulharštině, slovenštině, kašubštině). Součástí konference byla prezentace výsledků odborných aktivit pražských slavistických pracovišť za roky 2006-2007, zorganizovaná ve spolupráci se Slovanskou knihovnou NK ČR.


Poděkování organizátorů patří vedení FF UK, které přípravu konference finančně podpořilo z fondu specifického výzkumu a poskytlo prostory pro její konání. Všichni účastníci mají možnost publikovat své příspěvky v recenzovaném sborníku Slavistika v moderním světě (Konference mladých slavistů III), s jehož tiskem se počítá v první polovině roku 2008.  


Marek Příhoda (ÚSVS FF UK)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.