2. listopadu 2007


Stanovisko

děkana FaF Univerzity Karlovy v Praze

ze dne 2.  listopadu 2007

k

případu plagiátorství na FaF UK v HK


V říjnu t. r. byla Farmaceutická fakulta UK upozorněna prof. Pichlerem ze Švýcarska, že se v časopise Folia Biologica 53, 146-155 (2007) objevil přehledový článek téměř doslova shodný s jeho publikací otištěnou v roce 2006 v časopise Allergy (Pichler W.J.: Adverse side effects to biological agents. Allergy 61, 912-920 (2006)).


Porovnáním článku “The spectrum and types of adverse side effects to biological immune modulators: A proposal for new classification”, Folia Biologica 53, 146-155 (2007) s dříve uvedenou publikací prof. Pichlera vyšlo najevo, že se jedná o typický případ plagiátorství.


Korespondující autorka článku M. Zemková - asistentka FaF UK v Hradci Králové - byla vyzvána, aby tuto záležitost vysvětlila, což se jí uspokojivým způsobem nepodařilo, a proto s ní byl následující den rozvázán pracovní poměr.


Vzhledem k tomu, že M. Zemková měla spoluautory jak z FaF UK, tak z jiných institucí, včetně zahraničních, bylo její povinností je informovat o konečné podobě publikace před zasláním do redakce. Tuto základní etickou povinnost nesplnila a s konečnou verzí článku se autoři měli možnost seznámit až po jeho publikaci v časopise. Přitom zjistili, že autorka nerespektovala jejich připomínky vznášené ve stadiu přípravy rukopisu. Spoluautoři si však jsou vědomi své odpovědnosti a uvědomují si, že bezprostředně po publikování  článku měli informovat redakci Folia Biologica, což neučinili.


Zároveň se vedení fakulty omluvilo písemně prof. Pichlerovi a ve spolupráci s časopisem Folia Biologica nechalo odstranit tento článek z webových stránek časopisu a ze všech databází, kde byl odkaz na něj uveřejněn. Zdůrazňujeme, že se jedná  o první případ tohoto druhu na fakultě.


Fakulta se rozhodla aktivně prověřit všechny příspěvky M. Zemkové, které  byly publikovány jejím jménem a zjistit, zda nešlo rovněž o plagiáty. Při tomto prověřování byl dosud nalezen jeden plagiát. Fakulta se omluvila redakci a došlo ke stažení tohoto textu.


Protože je M. Zemková současně  i studentkou doktorského studijního programu - a vzhledem k závažnosti celého případu - se fakulta rozhodla zahájit disciplinární řízení, které může vést až k vyloučení ze studia.


Vedení fakulty přijalo v nejkratší možné době radikální řešení s cílem ukázat postoj k tomuto neetickému a neprofesionálnímu chování a vytvořit jednoznačný precedens postupu v takové situaci.


O celé záležitosti a postupu vedení FaF byl informován rektor UK a děkani ostatních fakult.


Domníváme se, že plagiátorství je jedním z nejhorších možných činů, kterých se může vědecký a vysokoškolský pracovník dopustit. Je to čin, který nemá na půdě Univerzity Karlovy místo.


Doc. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.        

děkan FaF UK v Hradci Králové         



                                                                   

                                                                       











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.