9. listopadu 2007


Stanovisko vedení Památníku národního písemnictví k Prohlášení děkanů filozofických fakult, zaslaného ministru kultury



Dne 8. 11. 2007 byla vydána tisková zpráva, v níž děkani filozofických fakult konstatují, že se po svém jednání v Pardubicích rozhodli oslovit ministra kultury s „obavami o další osudy Památníku národního písemnictví“.



Tisková zpráva nebyla zaslána na vědomí PNP a ani před jejím uveřejněním nebyl PNP dotázán na skutečnosti, o nichž se ve zprávě píše. Proto pokládá PNP za nutné  reagovat na některá tvrzení.  



Tvrzení o prodeji zámku ve Starých Hradech a situaci pracoviště literárního archivu, zejména co se týče uložených fondů vycházejí ze zřejmě zkreslených informací, či svědčí spíše o jejich nedostatku. Podle názoru PNP se uveřejněné informace nezakládají na pravdě. Ředitelka PNP záležitost vysvětlila podrobně v osobním dopise děkanovi FFUK, který byl dne 9. 11. 2007 rovněž odeslán na vědomí všem signatářům tiskové zprávy.



Vedení PNP však vnímá jako zarážející konstatování ze zmíněné tiskové zprávy, kde se uvádí: „Jsme si dobře vědomi toho, že v posledních letech Památník nevyvíjel činnost, kterou od něj veřejnost přirozeně očekávala. Chápeme proto případné transformační úvahy MK ČR. Musíme však zdůraznit, že jako badatelské pracoviště je skutečně nezastupitelný, proto by bylo nenapravitelnou chybou, kdyby kvůli nedostatečné aktivitě lidského faktoru došlo k ohrožení či dokonce zastavení činnosti pracoviště nesporně mimořádného významu.“



Za léta své existence PNP zpracoval přes 2000 fondů a literárních pozůstalostí, poskytoval nepřetržitě výpůjční, referenční a další služby badatelům, navzdory složité prostorové situaci (od roku 1991 je PNP v nájmu ve Strahovském klášteře, předaném řádu premonstrátů) uskutečnil ročně více než 25 literárních výstav v ČR i v zahraničí. Tuto činnost pak rozšířil po náročné rekonstrukci i do prostor letohrádku Hvězda, kde se od roku 2000 připravují pravidelné sezónní výstavy. PNP  organizuje literární pořady pro školy i pro dospělé, soutěž o „Nejkrásnější českou knihu“, vydává katalogy a soupisy fondů,  pořádá konference apod.



Podrobné údaje o činnosti PNP jsou obsaženy v  ročních zprávách, které jsou dostupné na nových webových stránkách. Zde je také možno najít aktuality o právě připravovaných akcích i veškeré informace o službách poskytovaných veřejnosti prostřednictvím jednotlivých oddělení (literární archiv, knihovna, umělecké sbírky). Stránky umožňují také dálkový přístup ke katalogům sbírky PNP (Průvodce po fondech literárního archivu, katalogy knihovny aj.).



Výše citované  tvrzení proto považuje PNP za účelové a poškozující dobré jméno organizace. PNP naplňuje své poslání vůči veřejnosti dané zřizovací listinou v ještě širším rozsahu a jeho činnost v konkrétních výsledcích naopak potvrzuje nezastupitelný význam instituce pro českou kulturu.



Je pravdou, že se v poslední době rozpoutala především v řadách odborné veřejnosti diskuse o záměrech Ministerstva kultury ČR v souvislosti s existencí a dalším působení PNP.



Vedení PNP vítá a velice oceňuje zájem a podporu ze strany významných osobností a institucí české kulturní obce, nicméně dosud nemá žádné vyjádření MK ČR, které by v tomto smyslu definovalo budoucnost PNP, a proto se ke spekulacím na toto téma nemůže v současné chvíli vyjadřovat.


PhDr. Eva Wolfová, ředitelka Památníku národniho písemnictví






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.