16. ledna 2008

Tisková konference k nadcházejícímu 40. výročí sebeupálení Jana Palacha

Na Filozofické fakultě UK proběhla tisková konference, na které byly představeny projekty, připravované na příští rok k příležitosti 40. výročí sebeupálení Jana Palacha. Jde o společnou práci Filozofické fakulty UK v Praze, Studentské rady FF UK, Národního muzea a Ústavu pro studium totalitních režimů. Podílelo se i ministerstvo zahraničních věcí, které přispělo na nákup autorských práv k filmům, které budou součástí DVD o Janu Palachovi.



Těmito projekty jsou:


1) Publikace o Janu Palachovi – 2 svazky spojené s DVD

První svazek bude mít podobu sborníku, jehož hlavní částí budou texty dvou historiků: studie Petra Blažka o Janu Palachovi a jeho činu a text polského historika Lukasze Kaminského o lidech, kteří se upálili na protest proti komunismu v dalších státech východního bloku. Součástí sborníku budou také reeditované starší texty reflektující Palachův čin (Ladislav Hejdánek, Jindřich Chalupecký ad.) i texty současných osobností na stejné téma. Sborník samozřejmě doplní fotografie.


Druhý svazek přinese unikátní dokumenty a fotografie z vyšetřovacího spisu Akce Palach, který v roce 1969 založila StB. Velká část těchto fotografií bude publikována vůbec poprvé. Oba svazky budou prodejné jako celek. Součástí publikace bude také DVD s filmy o Janu Palachovi - Jan 69 (1969, Stanislav Milota), Ticho (1969, Milan Peer), Příběh Palachova hrobu (1996, Dobroslav Zborník) a Československé filmové týdeníky z roku 1969. Na DVD budou také vybrané fotografie a část textů ze sborníku. Předpokládané datum vydání celé publikace je prosinec 2008.


2) Výstava o Janu Palachovi v Národním muzeu

Národní muzeum připraví ve spolupráci s FF UK a ÚSTR výstavu věnovanou Janu Palachovi. Její hlavní část budou tvořit fotografie, ale k vidění budou i trojrozměrné exponáty. Výstava bude zahájena v polovině ledna 2009.


3) Konference spojená s filmovým seminářem

V lednu 2009 proběhne v souvislosti s publikováním sborníku a výstavou v Národním muzeu konference věnovaná činu Jana Palacha a událostem, které mu následovaly. V první den konference vystoupí s příspěvky historici, následovat bude panelová diskuse s pamětníky a diskuse s osobnostmi, které budou Palachův čin reflektovat. Druhý den proběhne na FF UK promítání všech dostupných filmů věnovaných Janu Palachovi a dalším upáleným ve východním bloku. Po každém filmu bude následovat diskuse s autorem, případně lidmi, kteří ve filmech vystupují.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.