18. ledna 2008

Centrum školského managementu Pedagogické fakulty UK v Praze vstupuje do závěrečné fáze národního projektu ESF


Pedagogická fakulta UK v Praze - Centrum školského managementu (CŠM) připravuje závěrečnou fázi realizace národního projektu RLZ „Úspěšný ředitel – Profesionalizační příprava „Studium pro vedoucí pedagogické pracovníky“ – závěrečné zkoušky.. Tento projekt představuje samostatnou součást národního projektu „Model vzdělávání vedoucích pracovníků škol a školských zařízení – Úspěšný ředitel“, jehož hlavním řešitelem je Národní institut pro další vzdělávání. Projekt celoživotního vzdělávání CŠM je koncipován jako dvouletý studijní program školského managementu v rozsahu 350 hodin prezenční výuky pro vedoucí pedagogické pracovníky z celé ČR, s výjimkou Prahy, které pravidla čerpání peněz z ESF nedovolovala zapojit se do operačního programu Rozvoj lidských zdrojů.


Závěrečné zkoušky projektu proběhnou na Pedagogické fakultě UK v březnu a dubnu 2008. Do zkoušek  je zapojeno celkem 50 interních a externích pracovníků fakulty, kteří jako členové zkušebních komisí a obhajob vyzkouší ve třech termínech celkem 300 studentů ze všech krajů České republiky.


Stejně tak jako v průběhu celého studia, je i v této etapě aktivně využíváno prostředí Virtuální manažerské univerzity a LMS MOODLE, které přináší pro posluchače nový systém ve způsobu přihlašování se ke zkoušce a Centru školského managementu PedF UK umožňuje přijmout 300 závěrečných prací, v nichž posluchači prokazují zhodnocení vědeckých poznatků v nejaktuálnější praxi školského managementu. Studium bude ukončeno obhajobou závěrečné písemné práce a závěrečnou zkouškou před komisí.


Pro realizaci projektu byla vytvořena síť detašovaných vzdělávacích středisek Pedagogické fakulty UK v Praze v sedmi krajských městech ČR, a to v Praze (pro vedoucí pedagogické pracovníky z kraje Středočeského, Pardubického a Královéhradeckého), v Českých Budějovicích, v Plzni, Ústí nad Labem, Jihlavě, Brně a v Ostravě. V Ostravě a Českých Budějovicích probíhá vzdělávání distanční formou se zapojením tutorů, v ostatních formou kombinovanou. Počet 350 prezenčních hodin výuky však zůstává zachován v obou formách vzdělávání tak, aby spojoval nejen náročnost vědeckých poznatků školského managementu s aktuálními potřebami školské praxe i legislativy, ale byl i v souladu se zákonem  č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a změně některých zákonů, dále v souladu s vyhláškou č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků i se Standardy pro udělování akreditací dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků č.j. 26451/2005–25, 30908/2005–5.  Posluchači absolvují výuku v pěti modulech – Teorie a praxe managementu, Právo, Ekonomika, Řízení pedagogického procesu a Vedení lidí.

Přínosem tohoto vzdělávacího prostředí byl vznik zcela nové varianty systematického výcviku řídících pracovníků pro praktické využívání informačních a komunikačních technologií a získání nových kompetencí ze sféry ICT.


 Obohacujícím prvkem projektu ESF je rovněž využití Virtuální manažerské univerzity, s níž má Centrum školského managementu PedF UK dlouholeté zkušenosti. Novou kvalitu komunikačních možností Virtuální manažerské univerzity (VMU) v projektu „Úspěšný ředitel – Profesionalizační příprava „Studium pro vedoucí pedagogické pracovníky“ přineslo propojení Virtuální manažerské univerzity s efektivním vzdělávacím prostředím LMS MOODLE. V praxi to pro ESF kurzy znamenalo vytvoření virtuálních tříd, v nichž mohly být prezentovány aktualizace textů, e-Learningové programy.




                                                                                    Doc. PhDr. Lenka Slavíková, Ph.D.


PhDr. Dana Hamerníková    


                                                                                     Centrum školského managementu


                                                                                    PedF UK v Praze    






Praha 2008-01-14








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.