21. ledna 2008

Právě probíhá konference "Financování vědy a budoucnost českých nadací"

Konferenci spolupořádají Grantová agentura ČR a Národohospodářský ústav Josefa Hlávky ve spolupráci s Fóram dárců. Na úvod vystoupil prof. Josef Syka, předseda Grantové agentury ČR, který posluchačům v budově Akademie věd přiblížel, jaký je v OECD poměr financování vědy a výzkumu ze státních, soukromých a nadačních prostředků. U posledního potom vyzdvihl Spojené království VB a Sev. Irska společně s Německem za jejich rozvinuté nadační financování (ve Velké Británii jde o slavný program Welcome trust). V obecné rovině rovněž nastínil, že největším problémem pro českou vědu a výzkum nebudou peníze, ale malý počet vědeckých pracovníků.

Ty naopak podporoval Josef Hlávka, velký český mecenáš vědy a umění, o jehož přínosu pohovořil předseda Nadání Hlávkových prof. Václav Pavlíček. Ocenil nejen fakt, že jen za svůj život věnoval různým vědeckým a uměleckým projektům 1 466 000 tehdejších korun, ale i trvalou podporu sociálně slabších a potřebných studentů. Jeho credem bylo umožnit jim plně se soustředit na své studium, které mělo do budoucna pomoci jak jim samotným, tak i celému českému národu. O Hlávkovi, který byl úzce spojen s Českou akademií věd a umění, se v kontextu počátku této instituce rozhovořil i místopředseda AV ČR prof. Jaroslav Pánek.

Ostatní dopolední příspěvky se již nesly v duchu současnosti a například RNDr. Marek Blažek, sekretář Rady pro výzkum a vývoj, seznámil auditorium s plánovanými reformami výzkumu, které by měla projednat Vláda do konce března. Konstatoval, že část českého základního výzkumu nesnese srovnání se světovým a ačkoliv výdaje na vědu a výzkum rostou, přínosy zaostávají za očekáváními. Krátce se zmínil rovněž o problému špatného využívání prostředků a nabídl některé z bodů budoucí reformy: zjednodušit systém, snížit počet rozpočtových kapitol (z dvaadvaceti na deset) a snížit administrativní zátěž vědeckých pracovníků.

Odpolední část konference se bude zabývat Problémem financování neziskového sektoru - nadací (cca do tří hodin, ale počítejte s 15 min. zpožděním, které konference nabrala už ráno), Financování české vědy pohledem neziskového sektoru (cca do čtyř) a Financování české vědy pohledem soukromých firem, kde vystoupí zástupci Vodafone, O2 a ČSOB (cca do pěti s následující shrnující diskusí).

Více o záměrech Rady pro výzkum a vývoj na jejích internetových stránkách: ZDE




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.