1. února 2008

Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze

Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy je akademické obci  znám především jako instituce, která připravuje cizince v mimopražských střediscích ke studiu na českých vysokých školách. Ústav však nepořádá jen kurzy pro zájemce o češtinu a české reálie. V nabídce jazykových kurzů pražských středisek Ústavu jazykové a odborné přípravy, které jsou určeny široké veřejnosti jsou jazyky jako čínština,  španělština, angličtina, francouzština,  němčina, ale i jazyky další. V současné době navštěvuje více jak 20 všeobecných a konverzačních jazykových kurzů přibližně 200 studentů.

Mezinárodní tým lektorů

Výuku cizích jazyků v kurzech zajišťují pedagogové s vysoukou odbornou kvalifikací, zkušení lektoři,  i rodilí mluvčí. Jedním z lektorů je například Zuzana Formánková ,která vyučuje v Ústavu jazykové a odborné přípravy angličtinu již třetím rokem a na své studenty nedá dopustit, protože: „mí studenti chápou, že bez znalosti cizích jazyků jejich úspěšné pracovní zařazení je téměř nemožné a já vidím jejich velkou snahu zdokolalit se v jazyce, který budou ve svém životě potřebovat a který jim může zajistit vstup na perspektivní pracovní pozice.

Podobně hodnotí své posluchače  také lektor španělštiny Raúl Sorrosa, který pochazi z Ekvádoru a v Praze žije trvale od roku 1990. V Ústavu JOP vyučuje již třetím rokem. Je žurnalistou a při vyučováni klade důraz na dobrou atmosféru: „Španělština je pratelsky jazyk, je vesnici kde vsichni jsou vitani, kde vsichni komunikují“.

Posluchači kurzů

 „Jazykové kurzy v současné době navštěvují především absolventi vysokých škol. Největší zájem projevuje věková skupina mezi 20 a 40 roky, ale přezkoušeli jsme i devadesátiletého klienta s výbornou znalostí angličtiny a němčiny,“ prozradila I-Foru Petra Vajsová, koordinátorka výukových programů střediska.

Zápis do kurzů

Zájemci mohou v únoru volit mezi intenzivními a všeobecnými jazykovými kurzy, v případě angličtiny si mohou pokročilí vybrat mezi prezenčním a distančním kurzem připravujícím na zkoušku FCE, která je na úrovni B2 podle SERR (Společný evropský referenční rámec pro jazyky). Online kurz, připravený laboratoří distančního vzdělávání v Poděbradech, je zaměřen   již pro  pokročilejší zájemce a může být i přípravou pro složení základní státní zkoušky. Novinkou je dvoutýdenní intenzivní přípravný kurz, který se koná těsně před březnovým a červnovým termínem zkoušky FCE. Čtyřhodinový blok výuky probíhá v odpoledních hodinách. Intenzivní týdenní jazykové kurzy se pořádají i v období semestrálních prázdnin v červenci a srpnu. Zápis do jazykových kurzů začíná od poloviny prosince a studenti a zaměstnanci UK mají nárok na 10% slevu. Další podrobnosti naleznete na webových stránkách Ústavu.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.