5. února 2008

Ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Ing. Ladislav Pavlata představil své plány na revitalizaci areálu




V současné době uplynulo téměř sto dní od Vašeho nástupu do pozice ředitele Botanické zahrady. Mohl byste nám prozradit jak se bude jedna z nejstarších evropských univerzitních zahrad rozvíjet?


Přiznám se, že bych v budoucnosti rád více spolupracoval s Katedrou botaniky Přírodovědecké fakulty. V současné době postrádáme ucelenou informaci o zeleni a proto bude v první fázi nutné zavést elektronickou inventarizaci zeleně, neboť se prozatím nachází pod správou několika pracovníků. Pro vaši představu roste na rozloze 3,5 ha přibližně třináct tisíc odrůd a druhů rostlin, pokud budu počítat i skleníkové sbírky. Jednou z dalších priorit zahrady je i doplnění skleníkových sbírek, ale i zde by popud měl přijít z Katedry botaniky,  plánujeme například rozšíření sbírky masožravých rostlin. V žádném případě bych nechtěl upřednostňovat vnitřní sbírky před venkovními, ale protože hledáme něco v čem bychom byli trochu odlišnější než ostatní botanické zahrady, tak bychom rádi podpořili sbírku Středoevropské květeny, která je tu dobře zastoupena a jejíž tradice sahá až do roku 1904. Unikátní je jinan dvoulaločný, Ginkgo biloba,  stáří tohoto stromu se odhaduje na přibližně 130 let.


Do loňského roku jste působil v pozici vedoucího oddělení životního prostředí pražské ZOO. Stihl jste zaregistrovat, jaká zvířata žijí v zahradě uprostřed Prahy?


V Botanické zahradě žijí dva druhy veverek a spousty pěvců, ale k naší radosti zatím nemáme problémy s krtky ani zajíci. Ve skleníku se pravidelně od roku 1931 pořádá výstava exotického ptactva, jejíž zaměření se každý rok mění. V loňském roce byla zaměřena na ptactvo z různých kontinentů a vystavoval se zde Ibis posvátný.


Přál byste si, aby se struktura návštěvníků změnila?


Zahradu ročně navštíví asi 100 000 návštěvníků a slouží nejen studentům biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, ale i částečně relaxaci obyvatel Prahy. Jedním z dalších našich záměrů je vytvoření dětského koutku. Botanická zahrada v centru Prahy je optimálním prostorem, kam by rodiče s dětmi mohli zajít a dětské hřiště tu rozhodně chybí.


Děkuji za rozhovor

Petra Köpplová










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.