18. února 2008

"Důležité je nadšení a trpělivost", říká o curlingu student 2.LF Kryštof Chaloupek

Přinášíme Vám rozhovor s Kryštofem Chaloupkem, studentem 2. LF UK, který je také juniorským reprezentantem České republiky v curlingu. Položili jsme mu několik otázek týkajících se tohoto netradičního sportu.

Předně bych chtěl pogratulovat k úspěchu, kterého Váš tým dosáhl, tedy k postupu na MS juniorů v curlingu 2008 ve Švédsku.

Curling je pro našince přece jen ještě trochu exotický sport, i když po posledních zimních olympiádách se postupně propracovává od širšího povědomí. Proč zrovna curling, jak jste se k této hře dostal?

Viděl jsem curling v televizi na Olympiádě 2002 a o půl roku později jsem si to šel jenom vyzkoušet, protože se zrovna pořádal nábor. Zalíbilo se mi to a navíc jsem si říkal, že když to nedělá tolik lidí, mohl bych se někam dostat. A ono to vyšlo.

Řekněme, že bych s tímto sportem také rád začal. Na co bych se měl připravit a co bych měl splňovat? Co je důležité, aby člověk mohl být v tomto sportu úspěšný?

Na to aby člověk jen tak hrál nejsou třeba nijak zvláštní předpoklady. Důležité je nadšení a trpělivost. Ze začátku si člověk moc nezahraje, než se naučí základy, chce to čas. Aby člověk uspěl tak potřebuje hlavně dobrý tým, který je parta i mimo led. A potom trénovat, trénovat a prohrávat a prohrávat. Až se naučí i vyhrát.

Jaké jsou Vaše koníčky a záliby? Zbývá Vám na ně čas?

Rád trávím čas s přáteli, dělám ještě další sporty – kolo, squash, potom ještě rád čtu a přes léto cestuji. V zimě je to ale jenom curling. Máme navíc hodně dlouhou sezónu, trénovat se začíná už na konci srpna a poslední soutěž je na konci května. Času je tolik, kolik si člověk udělá a já zatím stíhám všechno, uvidíme jak to půjde příští rok s Patologií.

Studujete medicínu, v jaké oblasti byste se rád uplatnil? Nebo byste se chtěl věnovat curlingu v budoucnu plně profesionálně.

Curlingu se u nás profesionálně věnovat nedá a na světě jsou obecně spíše poloprofesionálové, placených hráčů je jako šafránu. Vzhledem k tomu že dělám sport, tak tíhnu k traumatologii a ortopedii. Nemám ovšem nic rozhodnuto, kromě toho, že anatomie a histologie to nebude.

Jestli jsem dobře vyrozuměl, tak není moc míst, kde se dá curling hrát. Kam se můžeme na tento sport zajít podívat?

Specializovaná curlingová hala je zatím jenom jedna v Praze na Roztylech. Curling se hraje i v dalších městech, ale na normálních hokejových stadiónech. Všechny naše soutěže se hrají pouze v Praze, na konci března to bude MČRJ, na konci dubna MČR. Jediná výjimka je MČR mixů které se hraje v květnu v Brně.


Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí na nadcházejícím mistrovství světa!


František Futera (iForum)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.