29. února 2008

Studenti divadelních věd se snaží nalézt cestu k spolupráci

Komunikační propast – tak vnímají studenti divadelních věd současnou situaci panující mezi jednotlivými katedrami. Pokusem o nápravu se stalo historicky první Setkání studentů teatrologických oborů. Setkání se uskutečnilo v pátek 29. února v rámci Přehlídky ostravských činoherních divadel Ost-ra-var 2008.


Akce vznikla z iniciativy studentů Martina Bernátka (FF MU), Miriam Kičiňové (VŠMU) a Zuzany Mildeové (FF UP) a z potřeby prohloubení vztahů teatrologických kateder v České a Slovenské republice. Spolupráce by měla umožnit lepší komunikaci mezi jednotlivými katedrami a rozšířit informovanost o probíhajících a plánovaných projektech nejrůznějších organizací, kde by se studenti mohli realizovat. Nemalým cílem je také pokus o nalezení cesty ze současné krizové situace divadelních věd, které se potýkají s nedostatkem pedagogů z oblasti teorie, jednoznačné vymezení vlastního studia teatrologie a statutu studenta divadelní vědy.


Program setkání měl dvě části- teoretickou a diskuzní.  V prvním bloku vystoupili studenti obou zemí s informativními příspěvky z oblasti současného výzkumu a mapování divadla nebo možností realizace ve studovaném oboru. Lenka Dzadíková (VŠMU) přiblížila práci slovenského Divadelného ústavu a projekt Is.theatre.sk, jehož cílem je monitoring aktuálního divadelního dění prostřednictvím on-line databáze recenzí a analýz všech uváděných inscenací na Slovensku. Dária Fehérová (VŠMU) promluvila o projektu KIOSK, který podporuje a prezentuje slovenské nezávislé divadelní skupiny. Jana Hanzelová (VŠMU) představila Reflektor, časopis studentů Divadelnej fakulty Vysoké školy múzických umění. Andrea Ozábalová (UW) představila možnosti a podmínky studia na Vídeňské katedře Institut für Theater-, Film- und Medienwissenschaft. Martin Bernátek vystoupil s příspěvkem o internetových mutacích českých tištěných divadelních periodik, Zuzana Mildeová popsala fungování olomouckého studentského sdružení Divadlo Konvikt a jeho spolupráce v rámci Nové sítě a festivalu Divadelní Flora. Zazněla také výzva časopi­su Loutkář a jeho redaktorky Kateřiny Dolenské vybízející studenty ke stálé kooperaci. V teoretickém bloku referoval student pražské katedry Vojtěch Varyš na téma Teatrálnost a teatralita teatrologie. Závěrečná část probíhala formou diskuze, ve které se objevily také nabídky spolupráce na divadelních přehlídkách.


Setkání studentů divadelních věd zaznamenalo velký ohlas také z řad pedagogů. Dalšími kroky by mělo být založení studentského internetového fóra, které by plnilo funkci celoročního informačního a setkávacího média – je potřebné využít vůli zúčastněných k větší intenzitě spolupráce a vyslyšet všechny smysluplné návrhy. Další Studentská setkání by měla být konkrétněji tematicky vymezena. Kromě aktuálních projektů se budou věnovat také obecnějším otázkám směřujícím k problematice studia divadelní vědy. Místo a datum nejbližší obdobné akce zůstává zatím nevyřešeno, už teď je však jisté opakování po roce na Ost-ra-varu, kde se organizátoři setkali s ideálními podmínkami – za které děkují zejména Markovi Pivovarovi a paní Haně Spurné z Národního divadla moravskoslezského.


Internetové adresy:


Kontaktní e-mail:

Institut für Theater-, Film- und Medienwissenschaft - http://tfm.univie.ac.at/

Časopis KOD -  http://www.theatre.sk/sk/02/kod/

Časopis Reflektor -   http://www.vsmu.sk/

Informačná sieť theatre.sk - http://www.theatre.sk/sk/02/0703-is.theatre.htm

Divadlo Konvikt – www.divadlokonvikt.cz

Časopis Loutkář – www.divadlo.cz/loutkar





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.