26. března 2008

Dvě třetiny nemocnic už jsou v soukromých rukou

26.3.2008, autor: Václav Pergl

V České republice je 192 nemocnic a dvě třetiny z nich jsou privátní. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a ze statistiky (ÚZIS) za loňský rok.

V budoucnu budou nemocnice, kde je péče vysoce kvalitní, dostávat hvězdičky, jako dnes mají hotely.

Stát řídí jenom dvě desítky zařízení, mezi nimi ale ty největší, tedy 11 fakultních nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví už připravilo věcný záměr zákona a chce, aby se z fakultních nemocnic staly univerzitní a převedly se na akciové společnosti. Pak by je vlast -nil společně stát a univerzity.

Do budoucna by nemocnice, které poskytují v určitých oborech špičkovou péči, mohly dostávat hvězdičky, stejně jako se dnes označuje kvalita hotelů.

Podklady pro to připravuje Národní referenční centrum. „V budoucnu jsou hvězdičky kvality pro nemocnice reálné,“ říká ředitel tohoto centra Pavel Kožený. „Pacienti by tak měli rychlou orientaci.“ Centrum už připravilo žebříčky kvality péče v porodnicích a nejnověji i v péči o pacienty, kteří potřebují totální náhradu kloubů. Ročně totální endoprotézu podstoupí zhruba 20 tisíc pacientů.

Na svých internetových stránkách pacienti najdou pod jednotlivými kraji i městy nemocnice a v nich pak uvidí, kolik určitých výkonů v dané diagnóze nemocnice udělala.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.