28. května 2008

Prof. Daniel Callahan převezme čestný doktorát

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE


si Vás dovoluje pozvat k slavnostnímu udělení


čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa lékařských věd,


kterou převezme


Prof. Daniel CALLAHAN, Ph.D.,


ředitel Mezinárodního programu The Hastings Center, New York


ve středu dne 28. května 2008 ve 14.00 hodin


ve Velké aule historické budovy Karolina


Ovocný trh 3, Praha 1.


Účast laskavě potvrďte na tel.: 224491249-52 nebo e-mail: organiz@ruk.cuni.cz. - Místa zaujměte do 13.50 hodin.


Pozvánka na tuto slavnostní událost ZDE!


Prof. Daniel Callahan PhD.

Prof. Daniel Callahan se narodil v roce 1930 a věnoval se po celý svůj profesní život ochraně a podpoře kvality lidského života. Na tuto dráhu se vydal získáním bakalářského titulu na Yaleské univerzitě, magisterského titulu na Georgetownské univerzitě a PhD. v oboru filosofie na Harvardské univerzitě

Vybaven filosofickým vzděláním i širokými znalostmi v dalších humanitních oborech začal poměrně záhy spolupracovat s některými lékaři a stal se jednou z vůdčích osobností USA v oblasti lékařské etiky a etiky biologických věd. Rozhodujícím momentem v jeho životě bylo setkání s psychiatrem a posléze též celoživotním přítelem Willem Gaylinem, s nímž v roce 1969 založil The Hastings Center (Garrison, NY), jenž byl prvním výzkumným a vzdělávacím ústavem lékařské etiky v USA a jehož byl mezi roky 1969 a 1996 presidentem i ředitelem. V současné době je ředitelem mezinárodního programu tohoto ústavu a dále vedoucím akademické výuky badatelů na Harvardově univerzitě či Institutu politiky a politických věc na Yaleské univerzitě. Prof. Daniel Callahan je od roku 1996 hostujícím profesorem na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a významně přispěl k rozvoji etiky v českém zdravotnictví, avšak je proslulým expertem a konzultantem též v mnoha dalších zemích Evropy.

Předmětem jeho zájmu i mnoha jeho odborných publikací jsou různé otázky lékařské etiky s důrazem na lékařský pokrok a etiku výzkumu, etický přístup ke starým lidem, hlavní priority zdravotnictví, klíčové problémy umírání a smrti, trh v medicíně a morální stránku potratů.

Prof. Callahan je autorem či editorem 40 knih, které se týkají lékařské etiky v různých souvislostech: Equity versus Choice (Johns Hopkins University Press, 2006); What Price Better Health? Hazards of the Research Imperative (University of California Press, 2003); False Hopes (Simon & Schuster, 1998); The Troubled Dream of Life: In Search of a Peaceful Death (Simon & Schuster, 1993); What Kind of Life: The Limits of Medical Progress (Simon & Schuster, 1990); Setting Limits: Medical Goals in an Aging Society (1987); The Tyranny of Survival (1973); Abortion: Law, Choice and Morality (1970); Ethics in Hard Times (1982); a se svou ženou Sidney Abortion: Understanding Differences (1984). Napsal stovky článků a publikoval je v časopisech: Daedalus, Harpers, The Atlantic, The New England Journal of Medicine, the Journal of the American Medical Association, The Nation, The New Republic a dalších.

Byl zvolen členem Institute of Medicine, National Academy of Sciences; je bývalým členem Director’s Advisory Committee, Centers for Disease Control and of the Advisory Council, Office of Scientific Integrity, U.S. Department of Health and Human Services. Vyhrál v roce 1996 cenu Freedom and Scientific Responsibility udělenou American Association for the Advancement of Science a získal v roce 2006 cenu  Centennial Medal udělenou Harvard Graduate School of Arts and Sciences i celkem pět čestných doktorátů.

Manželka Prof. Callahana je významnou americkou psycholožkou a spolu vychovali svých šest dětí.

LAUDATIO - ENGLISH VERSION.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.