23. května 2008

Prohlášení rektora Univerzity Karlovy


23. května 2008



Rektor UK prof. Hampl se seznámil s textem dnešního usnesení Akademického senátu UK ve věci transformace fakultních nemocnic a vyjadřuje pochopení pro důvody, které AS UK k přijetí tohoto usnesení vedly.


Vývoj jednání univerzit s Ministerstvem zdravotnictví ukazuje, že zásadní obavy univerzit z proměny fakultních nemocnic na akciové společnosti jsou oprávněné. Nebude možné zákonem garantovat „princip neprivatizace“, nebude možné univerzitám zaručit jakékoliv rozhodovací kompetence v oblasti výuky, vědy a výzkumu apod. Změna dnešního stavu, kdy fakultní nemocnice jsou příspěvkovými organizacemi, je nutná, ale do podoby veřejnoprávních institucí, která je v evropském kontextu obvyklá.


Rektor dále naléhavě upozorňuje, že pokud se opravdu naplní transformační mechanismus dle plánů, na kterých Ministerstvo zdravotnictví trvá, a dojde k přeměně stávajících fakultních nemocnic na standardní akciové společnosti před případným schválením zákona o univerzitních nemocnicích, přestanou se na uskutečňování klinické výuky vztahovat stávající právní předpisy. V situaci, která tak vznikne, se vynucené ukončení této výuky stane zcela reálnou hrozbou.


Žádost Akademického senátu, aby vláda ČR takový vývoj nepřipustila, je plně oprávněná.


           


Václav Hampl,  rektor Univerzity Karlovy v Praze






 




Za správnost:


Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Univerzita Karlova v Praze

tel:  +420 224 491 248

e-mail:










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.