5. června 2008

Právní úprava vysokého školství


Libor Nedorost, Karel Schelle, Vladislav Větrovec, Igor Brdlík a Petr Tuhý: Právní úprava vysokého školství, Nakladatelství  EUROLEX BOHEMIA s.r.o., Praha 2003, ISBN 80-86432-28-9, orientační cena 190,-Kč, 189 stran.


Recenzovanou publikaci, již jsem objevila po dlouhém  a marném pátrání po komentáři k zákonu č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, sepsal autorský kolektiv čtyř právníků. Recenzovaná publikace je fakticky členěna na čtyři části. Prvá část obsahuje úvod a text zákona o vysokých školách, doplněný na některých místech pasážemi z důvodové zprávy k tomuto zákonu. Do druhé části nazvané předpisy související je zařazen text vyhlášky MŠMT ze dne 10. února 1999 o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu,  statutu akreditační komise,  vyhlášky MŠMT č. 343/2002 Sb., o postupu a podmínkách při zveřejnění průběhu přijímacího řízení na vysokých školách, Úmluvy o uznávání kvalifikací týkajících se vysokoškolského vzdělávání v evropském regionu, Společné deklaraci o harmonizaci výstavby Evropského systému vysokého školství, Společného prohlášení ministrů školství evropských států na setkání v Boloni. Třetí část  nazvaná judikatura sestává z textu nálezu Ústavního soudu ČR I. ÚS 282/01. Čtvrtá část obsahuje seznam veřejných a soukromých vysokých škol.Vytknout lze recenzované publikaci jistou nepřehlednost, neboť neobsahuje obsah a u vyhlášky MŠMT není uvedeno její číslo pod kterým byla vyhlášena ve Sbírce zákonů, tedy vyhláška č. 42/1999 Sb.. Je škoda, že se autoři nepokusili alespoň některé části zákona o vysokých školách obohatit odborným komentářem a poznatky z praxe.


Komentovaný zákon o vysokých školách bohužel zatím nebyl vydán. Všichni, kdo ke své práci zákon o vysokých školách potřebují, by jistě komentář či alespoň vydání s poznámkami uvítali, zatím se tedy musí spokojit s holým textem zákona, popř. využít recenzovanou publikaci, která však obsahuje předpisy platné a účinné k roku 2003. Pevně věřím, že autoři recenzované publikace využijí svých odborných znalostí, další judikatury a informací k rozšíření již vydané publikace, a potěší širokou nejen odbornou veřejnost a studenty vysokých škol, komentářem k zákonu  o vysokých školách.


JUDr. Eva Kášová






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.