12. června 2008

Zemřel prof. RNDr. Zbyněk Šmahel, CSc.




UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE  PŘÍRODOVĚDĚCKÁ FAKULTA




s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 7. června 2008 zemřel






Prof. RNDr. Zbyněk Šmahel, CSc.


profesor UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE







Profesor Zbyněk Šmahel věnoval oboru antropologie celý svůj profesní život. Od 70. let pracoval v Laboratoři plastické chirurgie ČSAV,  později v Ústavu experimentální medicíny AV ČR,   kde až doposud byl také členem Rady pracoviště. Problematika kraniofaciálního růstu a malformací byla hlavním tématem jeho vědecké činnosti, během které publikoval více než 150 původních prací, monografií či učebních textů. Byl místopředsedou redakční rady časopisu Acta Chirurgiae Plasticae, zároveň dokázal obor výborně popularizovat jako autor článků i člen redakční rady časopisu Živa nebo při přípravě koncepce  paleoantropologické expozice v muzeu Anthropos v Brně.


Od roku 1994 začal přednášet na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde se zároveň stal vedoucím katedry, a to  nejprve v letech 1994-1997 a podruhé od roku 2003 až do své smrti. Jako předseda oborové rady byl od roku 1995 garantem celého oboru antropologie dále předsedal komisím pro státní bakalářské, magisterské, rigorózní a doktorské zkoušky, pod jeho vedením bylo obhájeno mnoho diplomových a disertačních prací. Jeho přednášky Auxologie, Paleoantropologie a Ekologie člověka tvořily základ magisterského studia antropologie.  Pod jeho vedením byla do studijního oboru antropologie včleněna genetika člověka,  3D zobrazovací metody a vybudována histologická laboratoř. 


Profesor Šmahel byl nejen vynikajícím vědcem a učitelem, ale také neobvykle skromným, velkorysým a slušným člověkem, autoritou i kamarádem. Jeho náhlý odchod z naší akademické obce je bolestný  pro všechny, kteří ho znali.






ROZLOUČENÍ S NAŠÍM KOLEGOU PROFESOREM ZBYŇKEM ŠMAHELEM


SE KONÁ



v pondělí 16. 6. 2008 ve 14.00 hodin


ve velké obřadní síni krematoria  v Praze - Strašnicích




RNDr. Jana Velemínská, Ph.D.


zástupce vedoucího katedry antropologie


a genetiky člověka




Doc. RNDr. Jitka Vilímová, CSc.


proděkanka PřF UK Praha


za biologickou sekci




Prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc.


děkan PřF UK Praha














Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.