8. července 2008

Fresh filmy


Barbora Baronová


Pět filmařů, pět odlišných autorských přístupů a námětů. Kratinké FRESH FILMY (o délce čtyři až dvacet šest minut) představují tvorbu největších studentských nadějí evropských filmových škol.


Brit Ian Mackinnon vykresluje svou posedlost ženou na miliardě kartiček a papírků, kterými listuje rychle za sebou a tím je dostává do fatálního pohybu ve snímku Adjustment. K příběhu režisér využívá nenápadné plochy jako vizitkovník, toaletní papír nebo karty.


Mléčné zuby – film maďarského režiséra Tibora Banoczkiho, oceněný řadou cen – vypráví animovaný příběh malého kluka, který pronásleduje sestru na cestě za jejím sexuálním dobrodružstvím do kukuřičného pole. Dítě prožije četná, místy až surrealistická dobrodružství.


Lilli je napůl animovaným, napůl hraným deníkem mladé narkomanky. Natočila jej Finka Oliwia Tonteriová.  


Pozvání na večeři se soudruhem Stalinem (natočila je brazilsko-argentinská dvojice Ricardo Alves Jr. a Gianfranco Rolando) zachycuje dvě staré ženy, čekající kromě soudruha i na smrt. Statické záběry podporují vnímání nehybnosti stáří.


Vizuálně atraktivní milostnou romanci představuje krátký snímek Miloše Tomiće z pražské FAMU Tašky. Dvě igelitové tašky spolu laškují v parku, dokud se k nim nepřidá třetí do party.


Zajímavé studentské práce můžete zhlédnout na Fresh Film Festu ve Varech od 27. do 31. srpna.




Projekce filmů Fresh Selection – pět filmových nadějí:


8. 7. 15:30 Kinosál B

10. 7. 15:30 Kinosál





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.