8. července 2008

Chlapáctví i intimita v jedné story


Chlapáctví i intimita v jedné story



Lesy a horami putují dva ruští vojáci společně se svým průvodcem ? čečenským zajatcem. Všichni jsou přibližně stejně staří, a i když pocházejí z nepřátelských táborů, najdou v sobě zalíbení. Intimní kamarádství ve světě absolutního testosteronu je stejně překvapivé jako jeho rychlý konec v podobě vraždy. O tom všem je Zajatec ruského režiséra ALEXEJE UČITĚLE.     




Kde všude jste film natáčeli?


Snímek vznikal na různých místech Krymu: pod Sevastopolem, Feodosijí, v horách, zejména v blízkosti horských říček. Výběr jsme konzultovali s Čečenci, kteří nám potvrdili, že námi zvolené lokace vypadají, jako kdyby se příběh odehrával u nich. Potřebovali jsme, aby se všichni při natáčení cítili bezpečně. Mimochodem představitelé postav z Čečny jsou divadelníci z čečenského hlavního města Grozného.


Herci museli zvládnout hodně náročných akcí. Jak jim to šlo?


Dvě třetiny natáčení byly šílené – asi si dovedete zimu, bláto a v tom střelbu, honičky, masové bojové scény. Nejtěžší byl výstup tří hrdinů na vrcholek hory v dešti. Snímali jsme to prakticky v reálném čase, sekvence má sedm minut. Musím říct, že chlapci lezli, drápali se, škrábali a šplhali s ohromnou výdrží. Jiný komplikovaný záběr jsme natáčeli u horské řeky. Herec Iraklij Mskalaja odmítl dubléra a opravdu velmi mužně plaval v ledové vodě, dokonce mezi kameny. To bylo nebezpečné.


Mohl by se filmový příběh odehrát i ve skutečnosti?


Rozhodně se to mohlo stát, dokonce bych řekl, že v kterékoli rozbouřené části světa. Uvěřitelnost pro mě byla důležitá. Aby měl snímek dokumentární rysy, obsadili jsme schválně spíš neznámé lidi, kteří ještě nikdy nehráli ve filmu. 


Projekce filmu ZAJATEC: 9. 7. 20:00 Velký sál, 10. 7. 10:00 Espace Dorleans



Kateřina Rathouská








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.