28. července 2008

Kurzy žurnalistiky: novinařina v koncentrované formě

Stát se dobrým novinářem vyžaduje v dnešní době nemalé úsilí. Za úspěchy současných novinářských hvězd nestojí pouze přirozená dravost, ale i pilná příprava. Někteří lidé volí studium oboru, o kterém hodlají psát, jiné láká odkrývání tajů samotné novinářské profese a mediálních mechanismů. Z kurzů žurnalistiky, které vypisují pražské vzdělávací organizace, však mohou těžit obě zmíněné skupiny zájemců – a nejen ony.


Novinářské kurzy vycházejí vstříc především zájemcům o budoucí vysokoškolské studium žurnalistiky. To přitahuje rok od roku stále větší množství uchazečů. Jejich snaha získat před ostatními náskok pomocí průběžné přípravy není tedy překvapivá. Při přijímacím řízení jim více než „ostré novinářské lokty“ pomůže orientace v mediální a politické problematice, znalost českého jazyka, všeobecný přehled a v neposlední řadě i potřebná dávka talentu.


Program placených žurnalistických kurzů se přizpůsobuje požadavkům vysokých škol. Neznamená to však, že by kurzy neměly jinou než přípravnou hodnotu. Jejich absolvování může být přínosné pro i zaměstnance úřadů veřejné správy, kteří vydávají vlastní periodika, zaměstnance PR agentur či neziskových organizací a další zájemce, kteří přicházejí do častého kontaktu s médii. „Už to, že účastníci kurzu poznají skryté zákony mediální logiky, jim může pomáhat i v nenovinářském životě,“ říká lektor kurzu žurnalistiky vzdělávací agentury Tutor Zbyněk Vlasák.


To potvrzuje i jedna z účastnic, šéfredaktorka regionálního týdeníku Iva Horká, která nemá další studijní ambice: „Od kurzu jsem očekávala, že si rozšířím obzory, co se týče moderní žurnalistiky, jak se dělají noviny či časopisy jinde i jak by měl vypadat regionální tisk. Po dvou lekcích mohu říci, že mne náplň kurzu uspokojuje.“


Veřejné kurzy žurnalistiky organizované pražskými vzdělávacími organizacemi:

Společnost

Adresa

Doba

Cena

Webová adresa

Abeceda kurzy

dálkově

16 lekcí

2500 Kč

www.volny.cz/abeceda.kurzy

Amos

Praha 7

„nultý ročník“ – roční příprava, 108 hodin výuky / týdenní kurz před přijímacím řízením, 20 hodin výuky (45 minut)

7490 Kč / 2390 Kč

knihy.vzdelani.cz

Tutor

Praha 1

jeden semestr, 42 – 45 lekcí

3299 Kč

www.tutor.cz

Vyšší odborná škola publicistiky

Praha 1

Lekce žurnalistiky - jeden semestr, 12 lekcí  (90 minut) / Korespondenční kurzy žurnalistiky,  lekcí

2400 Kč / 2400 Kč

vosp.cz


Petr Vnouček, Fakulta sociálních věd UK


Článek vznikl v rámci projektu Futura financovaného Evropským sociálním fondem, Českou republikou a hlavním městem Praha. Projekt realizuje Respekt institut.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.