17. září 2008

Výsledky soutěže o Cenu Josefa VAVROUŠKA 13. ročník



17. září 2008


Fakulta sociálních věd UK vypisuje tuto soutěž na památku kolegy a člena profesorského sboru ve funkci proděkana pro vědu a výzkum, výrazné osobnosti první poloviny devadesátých let, Josefa VAVROUŠKA, který tragicky zahynul na jaře roku 1995.


Soutěž o Cenu Josefa VAVROUŠKA má vyjadřovat hodnoty a cíle, které tento mimořádný a obdivuhodný člověk za svého života sledoval. Práce přihlášené do soutěže z vysokých škol a Univerzit České republiky, musejí být především úspěšně obhájeny. Navíc se mají zabývat problematikou lidských hodnot a rozvojem civilizace. Mají se zaměřovat na vztahy přírody, společnosti a kultury, na problémy udržitelného rozvoje.


Ocenění byla autorům vítězných prací předána dnes 17. září 2008 ve Velké aule Karolina u příležitosti slavnostní magisterské promoce absolventů FSV UK.


Soutěže o Cenu Josefa VAVROUŠKA se v roce 2008 zúčastnili autoři celkem dvaceti sedmi (27) prací z následujících škol:


České vysoké učení technické


Fakulta stavební (1)


Masarykova Univerzita v Brně


Fakulta sociálních studií (7)


Přírodovědecká fakulta, (1)


Univerzita Palackého v Olomouci


Pedagogická fakulta, (1)


Přírodovědecká fakulta, (3)


Univerzita Karlova v Praze


Fakulta humanitních studií (2)


Fakulta sociálních věd, (7)


Filosofická fakulta, (1)


Právnická fakulta, (3)


Přírodovědecká fakulta, (1)



Složení komise pro Cenu Josefa VAVROUŠKA:


Mgr. Bohuslav BINKA, Ph.D.                                    Fakulta sociálních studií MU v Brně


Doc. RNDr. Martin BRANIŠ, CSc.                           Přírodovědecká fakulta UK v Praze


Prof. JUDr. Milan DAMOHORSKÝ, DrSc.               Právnická fakulta UK v Praze


Prof. Ing. Lubomír MLČOCH, CSc.   (předseda)       Fakulta sociálních věd UK v Praze


Doc. PhDr. Barbora OSVALDOVÁ, CSc.                Fakulta sociálních věd UK v Praze


Prof. PhDr. Martin POTŮČEK, CSc., MSc.              Fakulta sociálních věd UK v Praze


PhDr. Ivan RYNDA                                                    Centrum pro otázky ŽP a Fakulta humanitních studií UK v Praze


Členové Komise pro Cenu Josefa VAVROUŠKA konstatovali, že soutěž musela v průběhu let získat prestiž, když se letos přihlásilo více než dvojnásobek účastníků v porovnání se kterýmkoli z předchozích ročníků.


Do soutěže byly zaslány práce buď vynikající, nebo dobré kvality, které prokazatelně naplňují odkaz Josefa VAVROUŠKA.


Typ prací:


Disertační práce (2x), diplomové práce (17x), bakalářské práce (8x).


Kategorie vědecko-výzkumné práce (disertační práce):


Čestné uznání Ceny Josefa VAVROUŠKA bylo uděleno


 Ing. Arch. Naděždě MALKOVSKÉ za disertační práci: Sociálně-ekonomické aspekty typologie hospicových domů. Práce byla obhájena na ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra ekonomika a řízení ve stavebnictví. Práci vedla PhDr. Jana ŠAFRÁNKOVÁ, CSc.


Kategorie magisterské práce:


O první místo se v této kategorii dělí dvě práce.


První místo v kategorii diplomových prací získává Jana MELICHAROVÁ za studii: Práva a povinnosti vlastníka lesa. Práce byla obhájena na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, na Katedře práva životního prostředí. Vedoucím a konzultantem byl Prof. JUDr. Milan DAMOHORSKÝ, DrSc.


První místo v kategorii diplomových prací získává též studie Lukáše MATUŠKY: Spravedlnost a životní prostředí. Práce byla obhájena na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Vedoucím a konzultantem byl PhDr. Ing. Petr SOUKUP.


Třetí místo v kategorii diplomových prací získává studie Zuzany TŮMOVÉ: Spotřeba domácností z environmentální perspektivy. Práce byla obhájena na Fakultě sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně. Práci vedla Prof. RNDr. Hana LIBROVÁ, CSc.


V kategorii diplomových prací byla udělena dvě Čestná uznání.


První Čestné uznání v kategorii diplomových prací získává Kateřina HUSOVÁ za studii: Kdo hýbe klimatem?Aktéři a vlivy v mezinárodní klimatické politice. Práce byla obhájena na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Vedoucí a konzultantkou byla PhDr. Irah KUČEROVÁ, Ph.D.


Druhé Čestné uznání v kategorii diplomových prací získává Kateřina KOTÁSKOVÁ za studii: Teorie symbiogeneze a teorie Gaia: alternativní biologické teorie v environmentálním myšlení. Práce byla obhájena na Fakultě sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně. Vedoucím této diplomové práce byl Mgr. Karel STIBRAL, CSc.


Kategorie bakalářské práce:


První místo v kategorii bakalářských prací získává Tomáš BRZOBOHATÝ za studii: Impact of CO2 emissions reduction on firms’ financial performance. Studie byla obhájena na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, na Institutu ekonomických studií. Komise u této práce ocenila, že se v řadě aspektů vyrovná diplomovým pracím. Je psána v anglickém jazyce, což usnadňuje její publikování. Vedoucím práce byl Mgr. Milan ŠČASNÝ, Ph.D.


Druhé místo v soutěži o Cenu Josefa VAVROUŠKA získává Eva BRABCOVÁ za bakalářskou práci: Optimal Environmental Tax and the Double Dividend. Studie byla obhájena na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, na Institutu ekonomických studií. Také u této práce komise ocenila, že se v řadě aspektů vyrovná diplomovým pracím. A rovněž je psána v anglickém jazyce. Vedoucím práce byl opět Mgr. Milan ŠČASNÝ, Ph.D.


O třetí místo v soutěži o Cenu Josefa VAVROUŠKA se v této kategorii dělí dvě práce:


Třetí místo získává Michaela ČERMÁKOVÁ, která cenu získala za bakalářskou práci: Jak levné je jíst maso? Analýza nákladů, energetické efektivnosti a environmentálních souvislostí různých druhů stravy. Studie byla obhájena na Fakultě sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně. Vedoucím práce byl Ing. Zbyněk ULČÁK, Ph.D.


Třetí místo rovněž získává Iva HÖNIGOVÁ za bakalářskou práci: Konstrukce environmentálního vědění. Její studie byla obhájena na Fakultě sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně, vedoucím práce byl PhDr. Csaba SZABÔ, Ph.D.


Komise konstatovala vysokou úroveň všech zúčastněných, tedy i neoceněných prací. Zejména


v kategorii diplomových nebylo, s ohledem na přísná pravidla soutěže, možné ocenit několik výborných studií. Komise schválila návrh dopisu, který bude zaslán všem soutěžícím, jejichž práce nemohly být oceněny.


KONTAKT pro média:


PhDr. Jiří KAMENÍČEK, CSc.


 Institut ekonomických studií, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze


Opletalova 26 110 00 Praha


kameni@fsv.cuni.cz








V případě jakýchkoli informací nás kontaktujte na níže uvedených číslech.




Se srdečným poděkováním za spolupráci














Mgr. Václav Hájek




Odbor vnějších vztahů


Univerzita Karlova v Praze


tel:                    +420 224 491 248

e-mail:                         pr@cuni.cz





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.