16. října 2008

Poradenské oddělení biologické léčby nádorových onemocnění VFN a 1. LF UK

Tisková zpráva 16. října 2008


Cílená biologická léčba je nejmodernější onkologická terapie, která je součástí standardních léčebných postupů v onkologii u řady zhoubných nádorů (karcinom prsu, tlustého střeva, konečníku, plicní karcinomy, karcinomy ledviny, některé vzácné nádory např. GIST).


Díky spolupráci České onkologické společnosti, pojišťoven i Ministerstva zdravotnictví jsou tyto léky dostupné pro všechny potřebné pacienty přesto, že jsou velmi nákladné. Vzhledem k tomu, že se jedná o cílenou léčbu, je možné skupiny nemocných, pro které je biologická léčba vhodná, přesně vymezit.


Kromě správné indikace léčby, je ale nutno terapii biologickým lékem správně načasovat, protože lék může nemocnému v různé fázi jeho nemoci poskytnout různou službu (zlepšit šanci na úplné uzdravení, prodloužit život, zmírnit příznaky atp.). Podmínkou správné indikace je znalost a správné vyšetření molekulárně biologických znaků nádoru, které zajišťují účinnost léčby. To je ve VFN a na 1. LF UK garantováno referenční patologickou laboratoří v rámci Ústavu patologie VFN a 1. LF UK.


Indikace a aplikace biologické léčby probíhá na Onkologické klinice VFN a 1. LF UK především ambulantním způsobem na onkologickém stacionáři bez hospitalizace nemocného, což odpovídá nejmodernějším světovým trendům onkologické péče. Opakovaná aplikace parenterálních léčiv je pacientům usnadněna implantací centrálních venózních portů, která zajišťují maximální komfort a minimální bolestivost opakovaného podávání léků, které jinak velmi traumatizuje periferní žíly nemocných.


Protože naším hlavním cílem je vyléčit co největší počet nemocných, rádi bychom měli možnost podat správný lék, správnému pacientovi ve správnou dobu, z toho důvodu jsme iniciovali založení poradenského oddělení pro biologickou léčbu, kde může lékař i pacient získat informace o možnostech cílené terapie ve vztahu ke svému konkrétnímu případu. Pro komplikované a nejednoznačné případy bude možno využít konzultaci zahraničních odborníků.


Hlavním smyslem poradenského oddělení je zvýšit dostupnost biologické léčby pro všechny pacienty, kteří ji potřebují. Byla by velká škoda, pokud by úsilí i nemalé finanční prostředky vynaložené na biologickou léčbu, přinesly menší prospěch našim nemocným, než lze na základě výsledků mezinárodních studií očekávat.


Kontakt:


Poradenské oddělení pro biologickou léčbu VFN a 1. LF UK


Tisková zpráva zde ke stažení!






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.