5. listopadu 2008

DISKUSE NA TÉMA „ČESKÉ PŘEDSEDNICTVÍ A LISABONSKÁ SMLOUVA OČIMA EVROPSKÉHO PARLAMENTU“




Tisková zpráva                               3. listopadu 2008







Diskuse na téma

„české předsednictví a lisabonská smlouva očima evropského parlamentu“





Tuto středu 5. listopadu 2008 proběhne od 18 hod. v prostorách Univerzity Karlovy v Celetné ulici setkání se členy Výboru pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu. Diskuse se koná v rámci Evropského diskusního fóra (EDF).



Tématem tohoto EDF je velmi aktuální otázka českého předsednictví EU a ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Právě Česká republika by měla sehrát důležitou roli při svém předsednictví v nalezení kompromisu a dokončení ratifikace této smlouvy.




Delegace členů Výboru pro ústavní záležitosti EP je vedena jejím předsedou Jo Leinenem (Německo, SPD). K dalším členům delegace patří Elmar Brock (Německo, CDU), bývalý předseda Zahraničního výboru Evropského parlamentu, Andrew Duff (Velká Británie, Aliance liberálů a demokratů pro Evropu), Johannes Voggenhuber (Rakousko, Zelení), Ínigo Méndez de Vigo (Španělsko, Evropská lidová strana) nebo Sylvia-Yvonne Kaufmann (Německo, Linke), členové Konventu, kteří se rovněž podíleli na návrhu Ústavy pro Evropu, která je základem současné Lisabonské smlouvy.




Z nových členských zemí se diskuse účastní poslanci György Schöpflin (Maďarsko, Evropská lidová strana) a Adrian Severin (Rumunsko, Sociální demokraté). Dva z účastníků setkání jsou nezařazení poslanci Kathy Sinnott z Irska a Ashley Mote z Velké Británie.



Datum konání:                     středa 5. listopadu 2008 od 18:00 hod.


Místo:                                   Posluchárna č. 140 (modrá), II. patro, Celetná 20, Praha 1


Diskuse bude probíhat v anglickém jazyce




Projekt Evropské diskusní fórum na Univerzitě Karlově (Europa forum Carolina Pragensia) zastřešuje vystoupení evropských osobností, které významným způsobem ovlivňují chod soudobé společnosti. Jednotliví účastníci tohoto projektu se v rámci něj vyjadřují k palčivým otázkám týkajících se Evropy a snaží se je přiblížit české společnosti. Tento projekt vznikl v roce 2002 pod záštitou tehdejšího rektora Univerzity Karlovy – prof. Ivana Wilhelma - a jeho součástí jsou nejen přednášky významných osobností, ale i studentské akce či happeningy. S univerzitou na tomto projektu spolupracuje Ministerstvo zahraničí, Senát, Delegace Evropské unie a další instituce.




Univerzita Karlova


Univerzita Karlova byla založená v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou a vývojovou nebo další tvůrčí činnost nebo pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita má přes sedm a půl tisíce zaměstnanců, z toho čtyři tisíce akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje téměř 49 000 studentů (což je zhruba jedna pětina všech studentů v ČR), kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s takřka 660 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje přes 15 500 studentů, v magisterských 26 000 studentů a v doktorských přes 7 000 studentů. Více než 6 000 studentů jsou cizinci. Nejrůznější kursy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 15 000 účastníků. Univerzita Karlova se v letošním vydání dvou nejrespektovanějších celosvětovém celosvětových hodnocení univerzit, v tzv. hodnocení Thežebříčku THES a Šanghajském žebříčku, posunula o několik příček výše a umístila se mezi třemi sty nejlepšími univerzitami z více než 17 000 VŠ po celém světě.



Pozvánka zde!



Pro další informace prosím kontaktujte:




Mgr. Václav Hájek                                            Mgr. Klára Hamanová


Tiskový mluvčí UK                                            Odbor vnějších vztahů RUK




Univerzita Karlova v Praze


Ovocný trh 5


116 36 Praha 1


tel: +420 224 491 248


e-mail:






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.