27. listopadu 2008

Profesoři Hilský a Wichterle získali v Ostravě čestné doktoráty

Ostrava 26. listopadu (ČTK), autor:Hana Halfarová vit 

Ostravská univerzita (OU) dnes udělila čestné doktoráty dvěma významným osobnostem české vědy. Univerzitní profesor Martin Hilský získal titul doctor honoris causa v oboru anglické literatury. Kamil Wichterle byl oceněn jako uznávaný odborník v chemickém inženýrství. Oba profesoři převzali diplomy při dnešním zasedání univerzitní vědecké rady. ČTK o tom informovala mluvčí OU Eva Kijonková.      

"Profesory Hilského a Wichterleho jsme ocenili za přínos v oborech, které Ostravská univerzita také rozvíjí a podporuje. Oba jsou váženými vědci i pedagogy a dlouhá léta s námi spolupracují," vysvětlil rektor OU Jiří Močkoř.      

Pětašedesátiletý profesor filozofické fakulty Univerzity Karlovy Hilský přednáší anglickou literaturu také na univerzitách ve Velké Británii a USA. "Každoročně přijíždí přednášet i ostravským studentům. Velká posluchárna přitom 'praská ve švech' a každá přednáška končí několikaminutovým potleskem," dodala Kijonková.      

Hilský je také významným překladatelem Shakespearova díla do češtiny. Přeložil už 35 jeho her, zbývají mu jen Král Jan, Jindřich VIII. a Dva páni z Verony. S Národním divadlem moravskoslezským letos spolupracoval na komedii Večer tříkrálový.      

Před její dubnovou premiérou řekl Hilský ČTK, že výsledkem jeho práce je nejen překlad jazykový, ale i kulturní. "Shakespeare reflektuje ve svých dílech také reálie 400 let staré, které neznají ani dnešní Angličané. Rozšifrovat je bývá někdy obrovský problém," svěřil se překladatel, kterého v roce 2002 jmenovala anglická královna Alžběta II. Čestným členem Řádu britského impéria.      

Sedmašedesátiletý Wichterle je profesorem chemického inženýrství na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava. Svou výzkumnou činnost zaměřil především na hydrodynamiku plynokapalinových směsí, o níž napsal své stěžejní vědecké práce. "Syn jednoho z nejslavnějších českých chemiků Otty Wichterleho je výjimečně tvůrčí a činorodý člověk, který se zcela ponoří do problému, ať už vědeckého či lidského", dodala Kijonková.      

Od začátku svého působení v Ostravě Wichterle spolupracuje s katedrou chemie přírodovědecké fakulty OU. Sleduje vývoj chemických programů i akreditaci chemických oborů. Podílí se na krajských a celostátních chemických soutěžích i na soustředění mladých chemiků.      

Ostravská univerzita udělila od roku 1998 celkem 11 titulů doctor honoris causa významným českým i zahraničním osobnostem. První titul získal před deseti lety vědec a profesor California University v Berkeley v USA Lofti A. Zadeh, který se věnuje matematickému oboru fuzzy množin.      





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.