12. prosince 2008

K situaci na PedF UK – redakční článek


12. prosince 2008




Ekonomická situace PedF UK byla fakultními orgány již delší dobu projednávána. Po opakovaných setkáních s vedením UK požádalo vedení  Pedf UK v druhé polovině listopadu o finanční půjčku, bohužel však této žádosti nebylo možné vyhovět, protože neumožňovala zodpovědně posoudit současný stav fakulty a nepodávala dostatečně přehledný obraz hospodářské situace PedF UK.  O této věci informoval rektor UK prof. Václav Hampl též Akademický senát UK (AS UK) na pravidelném zasedání dne 28.11.2008.




Vedení UK však v této souvislosti konstatovalo, že aktuální splatné závazky fakulty vyplývající z platných mzdových výměrů, dohod mimo pracovní poměr, rozhodnutí o přiznání stipendií a řádným postupem uzavřených smluv, jakož i povinnosti vůči orgánům státní správy musí být dodrženy a v případě reálné hotovostní nouze PedF UK budou  garantovány celouniverzitně.




V těchto dnech nabídl rezignaci děkan Pedf UK prof. Pavel Beneš, k jeho setkání s panem rektorem Hamplem dojde v blízkém časovém horizontu. Vedení UK je v kontaktu s PedF UK a  situaci a jejímu řešení věnuje velkou pozornost. Na zasedání kolegia rektora dne 15/12/2008 bude projednán plán kontroly hospodaření PedF UK.




Situací se zabýval i Akademický senát PedF UK, který na zasedání dne 9. 12. 2008 vzal na vědomí abdikační dopis děkana PedF UK prof. Beneše rektorovi UK prof. Václavu Hamplovi.




V nelehké  finanční situaci jsou v podstatě všechny humanitní fakulty. Pokud vláda nepřehodnotí svoji politiku ohledně financování vzdělávaní na VŠ a budou pokračovat restrikce, bude se muset tato situace odrazit na útlumu některých oborů. UK dělá maximum pro odvrácení této situace.




Poznámka:


Prohlášení k medializaci finanční situace Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze ze dne 11.12.2008 naleznete zde: http://iforum.cuni.cz/IFORUM-6390.html








Za správnost:




Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK


Odbor vnějších vztahů






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.