21. ledna 2009

Čečensko, konečné řešení... Ve Studentském klubu UK byla zahájena výstava věnovaná válečným událostem v Grozném

„Dokud nebude Putin prohlášen válečným zločincem, Čečensko bude černým svědomím západních politiků,“ řekl v kontextu drastického obsahu výstavy Chechnya, The Final Solution... její spolupořadatel a propagátor Jan Šinágl. „Výstava, kterou určitě nechcete vidět!!!“ byla otevřena 19. ledna v prostorách Studentského klubu, jehož sídlem je Buquoyský dům, Celetná 20, Praha 1.

Podtitul výstavy autor zřejmě odhadl dobře, vernisáže se zúčastnila ani ne dvacítka návštěvníků. „A přitom zejména mladí lidé by ji měli vidět, aby byli informování o tom, co se v Čečensku děje,“ řekl Šinágl, „ale doba je taková – nikdo si nechce přidělávat další starosti, každý má svého trápení dost a denně zobrazované násilí v televizi způsobuje, že ho přijímáme jako normální a stáváme se vůči němu lhostejní.“

Autorem výstavy dokumentárních fotografií Čečensko, konečné řešení..., která existuje ve dvou verzích – anglické a polské -, je Adam Borowski z Polska, polská verze koluje po polských městech, anglická po ostatních zemích. Výstava měla premiéru na podzim roku 2007 v sídle Evropského parlamentu v Bruselu, krátce po otevření však byla úřady bez vysvětlení zakázána. Anglická verze pak byla zapůjčena Janu Šináglovi. Svou pouť po Čechách zahájila v Emauzích v Praze 25. srpna 2008, dále v prostorách radnice Praha – Suchdol, v Havlově knihovně v Praze a v listopadu loňského roku v Karlových Varech, od 7. do 15. ledna 2009 ji shlédli také návštěvníci Městského úřadu v Hořovicích. Po jejím skončení na půdě Univerzity Karlovy poputuje do Brna.

Drastické, žalující a pro politiky nepohodlné fotografie dokumentují následky rusko-čečenského válečného konfliktu v Grozném, při němž zahynulo přes 200 tisíc civilistů, z toho 40 tisíc dětí. Nejtragičtější fotografie jsou zakryty černým suknem, každý může sám zvážit, chce-li je vidět, a jestli pak to, co uvidí, unese. Očitým svědkem událostí té doby byl senátor Jaromír Štětina, bývalý válečný zpravodaj v Čečensku, který byl na vernisáži přítomen. „Ruská oficiální místa o čečenském konfliktu vytrvale lžou,“ netají se svým názorem senátor Štětina, „na této výstavě se návštěvník dozví pravdu o skutečné podobě čečenské války a možná lépe porozumí tomu, proč mnozí lidé na Západě, a tedy i u nás, přistupují k Rusku s krajní nedůvěrou...“

Výstavu doprovází brožurka, která návštěvníka stručně uvede do geografických, historických a jazykových souvislostí této kavkazské republiky. Těžiště veřejnosti předkládaného textu ale tvoří podrobná chronologie rusko-čečenských válek od roku 1708 do dnešních dnů, neboť konflikt, dnes z čečenské strany vedený partyzánským způsobem, ještě neskončil. Výmluvným svědectvím jsou v brožuře zachycené osobní výpovědi samotných Čečenců, obětí konfliktů, uprchlíků, zprávy od čečenských dětí, komentáře v polských denících Gazeta Wyborcza, Dziennik Polski a Rzeczpospolita a týdeníku Polityka psané válečnými polskými zpravodaji a korespondenty, výroky historiků a výňatky ze zpráv mezinárodní organizace Human Rights Watch a Memorial Law Centre Association. Za ruskou stranu hovoří dnes už nežijící, zavražděná novinářka Anna Politkovská, Jelena Bonnerová, ruská disidentka, a členové organizace „Čečensko-ruské přátelství.“ Výpovědi ruských politiků a představitelů oficiální státní moci zde chybějí.

Výstava Chechnya, the Final Solution... potrvá do 30. ledna 2009, otevřena je pondělí – pátek od 8.00 do 18.00 hodin.

(mk)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.