20. března 2009

Georg Winkler: Potřebujeme investovat více a potřebujeme také investovat lépe

Na tiskové konferenci při zahájení 5. konventu EUA 13. března 2009 byl Prof. Georg Winckler, rektor Vídeňské univerzity, jako odstupující prezident Evropská asociace univerzit velmi žádanou osobností. Stál u zrodu Boloňského procesu, pomáhal utvářet jeho podobu a za dobu svého působení v této vrcholné funkci mohl účinnost reformního procesu posuzovat v praxi. Náhled prof. Wincklera na současnou i budoucí situaci evropských univerzit je tedy vzhledem k jeho zkušenostem velmi cenný.

Co myslíte, že je tíživější problém, kterému současné zejména evropské univerzity čelí – demografické změny v Evropě, tedy stárnutí populace, změna věkové struktury studentů, nízká porodnost a tím i nedostatek mladých studentů, nebo problém získávání finančních zdrojů na podporu a rozvoj univerzit?

Potřebujeme investovat více a potřebujeme také investovat lépe. Samozřejmě si ale uvědomujeme, že i univerzity potřebují změnu k tomu, aby prostředky mohly být efektivněji využívány. Druhá věc je, že v měnící se společnosti máme celý okruh problémů a výzev. Nejsou to jen otázky spojené například s dodavateli energie, omezené vodní zdroje nebo změny klimatu. Demografické změny jsou velmi důležitou oblastí a problémy s nimi spojené vyvolaly otázky, která rozvířily diskusi o evropské populaci. A evropská populace proto očekává, že univerzity na tyto otázky přinesou uspokojivou odpověď. Takže potřebujeme otevřít mapu těchto témat a formulovat, v čem tyto výzvy spočívají.

Co se týče samotných univerzit, je třeba - a to byl hlavní úkol univerzit na konci 20. století – zásadním způsobem překonat jejich fragmentaci na národní úrovni, ale také na úrovni oborů a sektorů na fakultách. Fakulty spolu nekomunikovaly, bylo obtížné vytvářet dlouhodobé společné programy, mobilita lidí uvnitř univerzit i mimo ně byla na nízké úrovni. Překonání této fragmentace by učinilo univerzity efektivnějšími. Ale jak už jsem řekl, potřebujeme zvýšit úroveň financování. I když se v posledních letech situace zlepšila, ve srovnání s univerzitami v Asii nebo ve Spojených státech jsou evropské univerzity stále podfinancované

* * *

Profesor Winckler sloužil jako rektor Vídeňské univerzity od roku 1999 a v roce 2005 byl zvolen prezidentem EUA. Na pražském konventu předal funkci Jeanu-Marku Rappovi.

Předtím pracoval ve funkcích prezidenta Rakouské konference rektorů (2000-2005) a vice-prezidenta EUA (2001-2005). V letech 2004 až 2007 byl členem EURAB (Evropského poradního výboru pro výzkum); od března 2008 je členem ERAB (Výboru pro Evropský výzkumný prostor).

Studoval ekonomii na Univerzitě Princeton a na Vídeňské univerzitě. Od roku 1978 je na Vídeňské univerzitě profesorem ekonomie se specializací na měnovou a aplikovanou ekonomii. Hostoval jako profesor na Univerzitě v Georgetownu, Univerzitě ve Fribourgu, Univerzitě Komenského v Bratislavě a coby hostující vědec při Mezinárodním měnovém fondu ve Washingtonu, D.C.

(Marie Kohoutová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.