30. března 2009

Prof. Jan Sokol z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy obdržel Řád čestné legie

Prof. Jan Sokol byl povýšen na Důstojníka Čestné legie. Toto ocenění mu bylo předáno ambasadorem Francouzské republiky Jeho Excelencí Charlesem Friesem. Slavnostní akt se odehrál ve středu 25. března v Buquoyském paláci.

Vyznamenáním byla oceněna aktivní role prof. Sokola jako filosofa i politika, již sehrál v rozvoji česko-francouzských vztahů, především v oblasti humanitních a sociálních věd. V období normalizace se jako signatář Charty 77 podílel na ilegálních "bytových" seminářích za podpory a účasti významných francouzských filosofů jako byli např. J. Derrida, J.-P. Vernant a řada dalších.

Řád čestné legie je nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. Uděluje se jako uznání za vojenský, kulturní, vědecký nebo společenský přínos Francii.

Řád čestné legie založil r.  1802 Napoleon Bonaparte. Od počátku byl určen nejen pro vojáky, ale též pro civilisty, což bylo v té době novinkou. Má pět hodností, jednotlivé hodnosti jsou odlišeny barvou hvězdy, tvarem stužky a dalšími atributy. Vyznamenání se nosí na slavnostním oděvu (uniforma či frak), na civilním oděvu se nosí jeho miniatura nebo jen prostá stužka.

Řád čestné legie je kromě jednotlivců udělován též vojenským jednotkám a školám, společenským a humanitárním organizacím či městům.

ambasador Francouzské republiky Jeho Excelence Charles Fries a prof. Jan Sokol






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.