21. dubna 2009

Mladí historici vydali knihu o působení KSČ na pražské FF UK


Praha 20. dubna 2009 (ČTK) - Skupina sedmi studentů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) dnes v Praze představila publikaci, která na základě studia v archivech dokumentuje působení KSČ na fakultě před sametovou revolucí. Badatelský tým mladých historiků a filologů z filozofické fakulty v knize Prověřená fakulta shromáždil téměř stovku dokumentů, které vypovídají o fungování fakultní organizace KSČ v letech 1969 - 1989.


Studenti jejich prostřednictvím ukazují, jak KSČ zasahovala do přijímacích zkoušek a běžného akademického roku. Snaží se ukázat i vliv KSČ na chování jednotlivých studentů a vyučujících. Vzájemně se například udávali, aby dokázali svou věrnost straně. Prověrky a výslechy čekaly také účastníky pohřbu filozofa Jana Patočky, připomněli období normalizace na univerzitě ve své knize autoři.


"Občas to bylo velmi obtížné zkoumání; jde o pohnuté osudy dosud živých pamětníků, kteří se museli s působením KSČ nějakým způsobem vyrovnat," řekla spoluautorka a studentka rusistiky Katka Volná.


Studenti v archivu Filozofické fakulty, v Národním archivu a v Archivu hlavního města Prahy výzkumem strávili více než rok a prošli 185 kartonů neutříděného fondu organizace KSČ. Nejzajímavější dokumenty z archivů roztřídili do tří tematických oddílů: Přijímací řízení, Akademický rok a Posudky.


Bez záštity děkana fakulty Michala Stehlíka by bylo obtížné získat důvěru některých vyučujících, řekla Volná s tím, že provázanost personálního obsazení fakulty před revolucí a po revoluci v roce 1989 je stále velká.


Podle spoluautora Jakuba Jareše měli někteří členové akademické obce obavy, že se bude jednat o novodobé prověrky. Pamětníci však nakonec na minulost fakulty vzpomínali s jistou úlevou, řekl ČTK. "Chápeme obavy z honu na čarodějnice. Ten si však nepřejeme," zdůraznil další člen výzkumného týmu Matěj Spurný.


Prověřená fakulta není poslední publikací v rámci projektu o fungování KSČ na FF UK. Studenti plánují vydat další dokumenty a pracují také na monografii.


kne jup






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.