22. dubna 2009

Senioři se už moderní techniky nebojí. Mají i vlastní počítačovou pracovnu

Studovna určená posluchačům U3V byla otevřena v říjnu loňského roku. Deset počítačových sestav a multifunkční zařízení slouží návštěvníkům pro přípravu podkladů ke studiu, nově zde Centrum dalšího vzdělávání FF UK zahájilo kurzy počítačových dovedností pro začátečníky i pokročilé.

Filozofická fakulta byla v rámci Asociace Univerzit třetího věku poslední fakultou, která pro své frekventanty neměla internetovou pracovnu. Proto byl vypracován rozvojový projekt, na nějž Asociace přispěla částkou 400 000 Kč. Do studovny mohou zájemci docházet individuálně podle své potřeby, pilotně připravený kurz počítačové gramotnosti ale ukázal, že je velký zájem i o odborně vedené hodiny. A tak se začalo v dubnu vyučovat „naostro“.

Na první hodině počítačového kurzu se sešly samé dámy. „To je na přednáškách běžné. Pánové jsou na U3V v menšině, chodí spíše jen jako doprovod s manželkou,“ ujišťuje mě, že nejde o nic výjimečného, Ing. Ilona Kellerová, vedoucí Centra dalšího vzdělávání FF UK. Počítače jsou zatím ztemnělé, nejprve posluchačky čeká trochu teorie. Pak si zařízení společně zapnou, potrénují si klikání myší a vyzkouší si práci se soubory a složkami. Další hodiny bude příležitost věnovat se podrobněji internetu, e-mailu či excelu, prostor je vyhrazen i tématům, o něž posluchači sami projeví zájem.

"Senioři mají tuto studovnu jen pro sebe, aby se nemuseli s nikým přetahovat o místo," říká Ing. Ilona Kellerová, vedoucí Centra dalšího vzdělávání FF UK

A co studenty vede k účasti na kurzu? Většinou už nějaké zkušenosti s počítačem mají, ale chtějí je opřít o pevné základy nebo je umět předat někomu dalšímu. Tak jako třiasedmdesátiletá Anna Loužecká, která U3V navštěvuje druhým rokem. Za sebou má už tělovýchovný kurz na FTVS, letos si vybrala psychologii. „S počítačem pracuju už 4 roky, ale chybí mi pořádné základy,“ potvrzuje zkušenosti ostatních účastnic Anna Loužecká. Ty paní Anna potřebuje, aby mohla pokračovat ve svých plánech, které nejsou nikterak malé. „Pokud mi to zdraví dovolí, chtěly bychom s přítelkyní otevřít v domově pro seniory Sue Ryder internetovou kavárnu, aby i tam mohli staří lidé komunikovat se svými blízkými přes internet. Dále bych si ráda zřídila vlastní internetové stránky, kde bych zúročila všechny činnosti a koníčky, které jsem během života dělala. Vnučka říká, ať nemám strach, že mi s tím pomůže.“ 

Anna Loužecká má s počítači ještě velké plány

Studovna je přístupná pouze aktivním účastníkům U3V, a to tři dny v týdnu, po celou dobu je přítomen odborný dozor, který je zájemci kdykoliv nápomocný.

Senioři se tedy nemusí obávat, že si s počítačem či tiskárnou nebudou vědět rady. Nejvytíženější jsou počítače jednoznačně během pátků, které jsou přednáškovým dnem U3V na FF UK. „Se studovnou máme ještě další plány. Chtěli bychom tam přidat i knihy, aby mohla více fungovat jako pracovna, do níž lidé zajdou třeba mezi přednáškami,“ svěřuje se Ilona Kellerová.

Další informace o U3V při Filozofické univerzitě UK naleznete zde

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.