5. května 2009

Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR

Informace o rušení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze jsou nepravdivé a zkreslené, ministerstvo žádné podobné kroky rozhodně neplánuje!

Ministerstvo zdravotnictví ČR se důrazně ohrazuje proti zavádějícím informacím médií o údajném rušení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V žádném případě se neplánuje rušení tohoto nemocničního zařízení, pravý opak je pravdou.

Ministerstvo zdravotnictví ČR považuje Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze s její vazbou na 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy za klíčový a nepominutelný subjekt českého zdravotnictví. Toto zařízení je jedním z největších poskytovatelů specializované péče v České republice, provádí se zde praktická výuka zdravotníků a rovněž celá řada špičkových výzkumných projektů. Pro zachování tohoto postavení, pro dlouhodobé udržení špičkové úrovně zdravotní péče a pro stabilitu jak zdravotnických, tak i univerzitních týmů je však potřeba vytvořit vhodné podmínky. „Technický stav budov, ale i přístrojového vybavení, je dlouhodobým a po mnoho let neřešeným problémem této nemocnice. Pokud se nezačne rychle řešit, ohrožuje postavení nemocnice v systému i její atraktivitu pro špičkové odborníky,“ zdůrazňuje ministryně zdravotnictví v demisi Daniela Filipiová.  

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze proto ustavila širší tým odborníků z řad pracovníků nemocnice a lékařské fakulty, kteří mají navrhnout optimální variantu a cestu zásadní modernizace nemocnice včetně adekvátních výukových a vědeckých kapacit. Odborné doporučení vzešlé z tohoto týmu bude a chce ministerstvo zdravotnictví respektovat. Společně s vládou deklaruje uvolněním prostředků a zařazením projektů mezi strategické investice ve státním zdravotnictví, že tuto modernizaci považuje za svou zásadní prioritu. Vláda rozhodla vyčlenit celkem 50 milionů korun na zpracování nutných studií a je připravena uvolnit částku téměř sedmi miliard korun na modernizaci Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Interpretaci o zrušení považuje Ministerstvo zdravotnictví ČR za záměrnou mystifikaci jak odborné, tak i široké veřejnosti. Naprosto nepravdivá je informace o tom, že ministerstvo zastavilo investice do obnovy nemocnice. „Jen v letošním roce bude proinvestováno nejméně 300 milionů korun, a to ze zdrojů nemocnice, státního rozpočtu a Evropských fondů. Jedná se především o PET/CT pro nukleární medicínu, modernizaci onkologie, operačních sálů, KARIM a další,“ dodává Daniela Filipiová.

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166

Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tis@mzcr.cz





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.