15. května 2009

Kardinál Miloslav Vlk požehnal základní kámen k pomníku kardinála Berana

13. května v 10 hodin požehnal Kardinál Miloslav Vlk základní kámen k pomníku kardinála Berana. Slavnostní akt se uskutečnil před Katolickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy v Dejvicích.

Msgre. prof. Josef kardinál Beran (29. 12. 1888 Plzeň – 17. 5. 1969 Řím), katolický duchovní a theolog, byl 33. arcibiskupem pražským a primasem českým v letech 1946–1969. Byl politickým vězněm nacismu i komunismu, komunistický režim mu navíc po většinu času znemožnil spravovat diecézi. Po jmenování kardinálem prožil poslední roky svého života jako vyhnanec v Římě. Když zemřel, kardinál Šeper jej označil za druhého svatého Vojtěcha. Je jediným Čechem, kterému se dostalo té pocty být pohřben po boku papežů v kryptách svatopetrské baziliky v Římě. Jeho hrob se nachází poblíž hrobu svatého Petra, mezi hroby Pia XI. a Pia XII. V roce 1998 byl zahájen proces jeho blahořečení.

Odpoledne v prostorách Katolické teologické fakulty UK diskutovali o osobnosti a díle kardinála Josefa Berana odborníci i zájemci z řad veřejnosti na ekumenické konferenci. Jejími organizátory byly vedle Katolické teologické fakulty také Evangelická teologická fakulta a Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy.

Arcibiskupství pražské zadalo dílo známému českému sochaři Stanislavu Hanzíkovi, který již vypracoval model pro budoucí sochu. Odhalení pomníku je plánováno na letošní podzim.

(foto Tomáš Roule)

Znak kardinála Josefa Berana










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.