19. května 2009

Muzikantské mládí koncertovalo pro Evropu

V Dvořákově síni pražského Rudolfina se konal 4. května letošního roku Slavnostní koncert u příležitosti českého předsednictví Evropské unie. Uspořádalo jej Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska společně se Soukromou ZUŠ Music Art v Praze, jako partneři koncertu se na jeho organizaci a uměleckém a finančním zabezpečení podílely Katedra hudební výchovy Univerzity Karlovy v Praze – Pedagogické fakulty a Úřad městské části Prahy 5.

Program koncertu byl celý zasvěcen dílům Wolfganga Amadea Mozarta. Na úvod vyslechlo početné publikum koncertantní árii pro soprán, klavír a orchestr Chi o mi scordi di te?, v níž sólové party přednesly Grazyna Biernot, absolventka Institutu uměleckých studií Ostravské univerzity, a Ladislava Vondráčková, docentka klavírní hry na Akademii múzických umění v Praze.

Další čísla programu první části koncertu byla věnována ukázkám z Mozartovy koncertní tvorby. V 2. větě Koncertu pro flétnu a harfu se představily Šárka Ulmanová, flétna (absolventka ZUŠ Štefánikova, Praha 5, studentka 2. lékařské fakulty v Praze) a Kamila Jouzová, harfa (studentka gymnázia Jana Nerudy s hudebním zaměřením).

Oba další sólisté studují v současné době obory Hra na nástroj a Hudební výchova na Katedře hudební výchovy PedF UK. Markéta Adamcová přednesla 2. větu z Koncertu pro housle a orchestr A dur a Egli Prifti 1. větu z Koncertu pro klavír a orchestr d moll. Mladí umělci se předvedli na vysoké profesionální úrovni a sklidili zasloužené ovace.

V druhé části koncertu zazněly vybrané části z Mozartovy nedokončené Velké mše c moll. Hlavní tíha interpretace této vrcholně náročné kompozice spočinula na Smíšeném pěveckém sboru Univerzity Karlovy – Pedagogické fakulty, skvěle připraveném sbormistryní Mgr. Janou Veverkovou, jako spolehlivý partner se v obou částech koncertu představila Smíchovská komorní filharmonie pod taktovkou Josefa Vondráčka. Pro oba generačně mladé soubory znamenalo nastudování Mozartovy mše a její prezentace na společensky tak závažné akci jeden z vrcholů jejich dosavadní činnosti. Celý koncert pak byl přesvědčivým dokladem vzájemné prospěšnosti spolupráce Ktedry hudební výchovy UK-PedF se ZUŠ Music-Art Praha.

Stanislav Pecháček          


     






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.